h i r d e t é s

h i r d e t é s
Rovat: Titkok     Írta:

Gésák ma

Fotó: hu.wikipedia.org Fotó: hu.wikipedia.org

A mai napig dolgoznak gésák Japánban. Ez a tradicionális női foglalkozás nem halt ki, bár nyilván átalakult. Sokan úgy hiszik, hogy a gésák prostituáltak. Persze van alapja a hiedelemnek, de alapvetően egy gésa sokkal inkább roppant művelt társalkodónő, mint szexuális partner. Legalábbis a hagyományos értelemben vett gésa nem a testi örömökért, hanem a művészi szintre emelt szórakoztatásért kapja a fizetségét. 

Az viszont tény, hogy amikor az amerikai katonák a II. világháború utáni megszállás során megjelentek Japánban, a festett arcú, gésákhoz hasonlóan öltözködő, megtévesztésig hasonló frizurát viselő prostituáltakkal találkoztak, akikről azt gondolták, hogy valódi gésák, és azt híresztelték szerte Amerikában, hogy a „gésa lányok” különleges szolgáltatásokat nyújtottak számukra. Ők azonban csak gésának látszó örömlányok voltak. Így a gésák lényege, a minőségi, művészi szórakoztatás egy sokkal egyszerűbb és alantasabb szolgáltatássá kopott a világ szemében.

 

Ugyanakkor néhány fiatal lány ma is úgy dönt, hogy a gésa hagyományokat követi. Ők ugyanúgy okijákban élnek, mint elődeik, és tapasztalat- illetve tehetségfüggő, hogy mennyire lehetnek szabadok, és függetlenek. Azok a fiatal és szép nők, akik szeretnének elegáns gésák lenni, a középiskola, vagy főiskola elvégzése után (néhányan felnőtt korukban) megtanulnak a hagyományos hangszereken játszani, megtanulják az énekeket, táncokat előadni, megtanulják a teaszertartást, tanulnak irodalmat, azon belül költészetet. A gésák kimonót viselnek, mely egy selyemköntös, amit övvel fognak össze meglehetősen bonyolult kötözési technikával. Megtanulják a kimonó viselését, a hajviseletet, a sminket, és a vendégekkel való bánásmód kulturált módját. Nagy műveltségre tesznek szert, hogy a legszélesebb látókörrel, műveltséggel rendelkező férfi mellett is szórakoztató partnerek lehessenek.

 

A XX. század elején még több, mint 80 000 gésa élt Japánban, ma nincs pontos adat, de 1000-2000 közé teszik a számukat. Leginkább Atami város központjában élnek. Erősen csökken a gésák száma, hiszen szolgáltatásaik sokba kerülnek, és egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy társalkodónőért fizessenek. A gésa egy illúziót ad a férfi vendégnek, akinek tudnia kell, hogy legfeljebb flörtöt kaphat a hölgytől, szexuális szolgáltatást nem, hiszen ők nem szerződnek testi örömökre, csupán a zenével, tánccal, versekkel, társalgással szórakoztatják a vendégüket.

Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?