Váltás mobil nézetre
h i r d e t é s

Szulejmán: Tények és fikció

h i r d e t é s

Legfrissebb hozzászólások

    Rovat: Kultúr     Írta:

Ki volt az a nő, akiért képes volt I. Szulejmán a saját fiát megöletni?

Roxelána arcképe Roxelána arcképe

Nem csak az egyszerű közemberek, de bizony az uralkodók is megbolondultak annak idején egy-egy gyönyörű női szempárért, lásd VIII. Henriket, aki addigi hitét, politikáját, a diplomáciát, a pápával való kapcsolatát felrúgta Boleyn Annáért, sőt még a háborút is simán kockáztatta. De őrült szerelmével nem volt egyedül az uralkodók között, hiszen ott volt I. Szulejmán, aki rabszolganőjébe olyan szerelmes lett, hogy minden mást, összes szebbnél szebb asszonyát, gyerekeit elhanyagolta érte, vele beszélte meg legtitkosabb hódító terveit is, és nála töltötte minden szabad percét. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

h i r d e t é s

Sok mindenre képes egy férfi, ha szereti a nőt. Például gyilkolásra is. Előfordult, hogy a saját gyerekének meggyilkoltatására is. Mai értékrendünk szerint extrém esetnek tűnik, de Szulejmán korában, sőt, előtte is, nem ritkaságszámba ment, hanem szokás volt a trónkövetelőket kiiktatni, annak érdekében, hogy az a herceg örökölje a trónt, akinek a szultán szánja. I. Szulejmán tehát megölette elsőszülőtt fiát, Musztafát. E tettének, persze, voltak előzményei, és Szulejman indoka ez esetben nem is a trónöröklés volt, sőt, eredetileg nem is tudta, hogy asszonya áll a háttérben.

 

Amikor a szultán beleszeretett az ukrán ortodox pap lányába, Aleksandra Lisowskába, vagy Roxelánába, első asszonyát, és ágyasait teljesen kizárta az életéből. Nem számított más, csak Roxelána, azaz Hürrem, ahogy a szultán nevezte, az ő nevető asszonya, ő lett a kedvenc ágyas. Később törvényes feleségévé tette, ami abban az időben igencsak nagy furcsaságnak számított. Rabszolganőt nem volt szokás feleségül venni.

 

Minél több időt töltött a szultán a szép Hürremmel (aki egyébként nem is volt annyira szép), annál idegesebb lett aktuális asszonya, Mahidevran. Egy nap, amikor megelégelte a mellőzést, tíz körmével esett Hürremnek, és alaposan helybenhagyta. Furcsa mód nem kapott komoly büntetést, pedig akkori szokás szerint akár bőrzsákba varrva a folyóba is dobathatta volna a szultán, ő azonban csupán száműzte az ágyasok termébe. Igaz, Mahidevran csak a körmeit használta, illetve csomókat tépett ki riválisa hajából, nem öntötte le az arcát savval, ami abban az időben bizony-bizony előfordult, ha elfajult a háremben a cat fight. Hürrem számára állandó fenyegetést jelentett Mahidevran, főképpen azért, mert ő volt a trónörökös anyja, így kiemelt pozíciót töltött be a háremben. Az ukrán rabszolganő nem gyors karriere vágyott, hogy aztán feledésbe merüljön a neve, neki minden kellett. A szultán szíve-lelke, és a hatalom. Ehhez viszont Mahidevran-nak és a fiának el kellett tűnnie.

Rüstem pasa segítségével sikerült elérnie, hogy férje kivégeztesse Mahidevran fiát, a trónörököst, az összeesküvéssel vádolt Musztafát. Tehát a szultán kivégeztette a saját elsőszülött törvényes fiát, így a második fia örökölhette volna a trónt. Hürrem nagy intrikus volt, arra is rá tudta venni a szultánt, hogy selyemzsinórt küldjön a birodalom második emberének,  Ibrahim pasának, a nagyvezírnek, aki Szulejmán legjobb barátja és bizalmasa volt. Épp emiatt gyűlölte Hürrem, az útjában állt, nem tűrte, hogy másnak is befolyása legyen a szultánra, ráadásul tudta, hogy Ibrahim az ellensége, aki soha nem fogadta el őt. Meg kellett szabadulnia tőle is.

 

Hürrem öt fiút szült a szultánnak. A legkisebb epilepsziás roham következtében meghalt, ezt a nép Allah büntetésének látta, úgy tartották, hogy a szultána bűbájjal, boszorkánysággal láncolta magához a szultánt. Nem szerették Hürremet, boszorkánynak tartották.

 

Aztán ideglázban meghalt az elsőszülött fia is, ő a szóbeszéd szerint azért, mert annyira megviselte Musztafa, imádott féltestvére kivégzése, hogy nem tudta elviselni a gyászt. Hogy ezek az események vezettek-e oda, vagy valami más járt a szultána fejében, nem tudni, de az tény, hogy meglátta végre a szenvedőket, a szegények számára ingyenkonyhát, kórházat építtetett, ezenkívül több mecsetet, karavánszerájt, fürdőt, iskolát, nemcsak Isztambulban.

 

Hürrem 1558-ban meghalt, I. Szulejmán élete végéig gyászolta imádott asszonyát, annak ellenére, hogy szinte minden intrikájára, minden tettére, még a Musztafa ellen kitervelt cselszövésre is fény derült. Mégsem tudott megválni tőle, olyannak szerette, amilyen volt.

23 hozzászólás

 • Enikő baba
  Enikő baba
  2014. Június 29. Vasárnap, 19:21

  Igen, kár, hogy Ibrahim jelleme úgy elromlott. Hürremnek is sok rossz tulajdonsága van, de azért néha megmutatja a jobbik énjét is.

 • macska
  macska
  2014. Június 15. Vasárnap, 15:54

  Egyébként a sorozatban mindegyik színész nagyon jó! Hogy ötszáz évvel ezelőtt a valóságban milyenek voltak, talán jobb is, ha már nem derül ki.

 • macska
  macska
  2014. Június 15. Vasárnap, 15:48

  Megnéztem, ide kommenteltem régen egyet. Akkor még a sorozat elején jártam, most már Ibrahim pasa nagyon aljas lett, megérdemli majd a sorsát. Én azt mondom, a Meryem alakította Hürrem nekem szimpatikus, hát hajrá!

 • szigfrid28
  szigfrid28
  2014. Május 29. Csütörtök, 01:35

  Nem a terhesség miatt cserélik le Hüremet.
  Az életben is hozta a filmbeli karakterét. Nagyképű ,arrogáns.
  Azt hitte nélküle nem mehet tovább a sorozat.
  Olyan hisztit vágott le,hogy kirugták.
  Mire rájött,hogy rosszul döntött,addigra lett helyette más.Hiába mondta a Szulejmánt játszó színész...- " Nekem nem kell másik Hűrem" A válasz így szólt.
  - Nem te vagy a rendező bárkit lehet pótolni.
  Jó sorozatot de nálam Ibrahim a favorit...

 • hatidzse
  hatidzse
  2014. Május 26. Hétfő, 18:37

  úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútálom hürremet mert egy büdös gyilkos. Én nem szurkolok neki mert mindenkitől elvesz mindent ,ja és mondjuk azt nem veszitek észre hogy maidebran elveszíti a fiát és hatidzse meg a férjét és még hetidzse már egyszer elveszítette a férjét mert meghalt és még a gyerekeit is .hürem meg él mint hal a vízben és szulejmánt befojásolja.ja és még azt olvastam hogy szulejmán még hatidzse ikreit is megöli mert hürrem azt mondja neki. nekem hatidzse a kedvencem. nem értem hogy miért szurkolnak hürremnek eggyesek.

 • Szuli
  Szuli
  2014. Március 15. Szombat, 15:52

  Az lehet, hogy befolyásolta Szulejmánt de gondoljunk bele, hogy szerette is!!! Mert hát mint tudjuk nem szerette ha a Szultán mással éjszakázott! :)

 • Angelika
  Angelika
  2014. Január 22. Szerda, 13:02

  Vikike! Vannak, nagyon jók, ilyen a Tudorok, a Borgiák, a Spartacus, a Downton Abbey, nálunk valamiért mégsem ilyen sikeresek.

 • Vikike
  Vikike
  2014. Január 22. Szerda, 11:33

  törtnelem, sok-sok ilyen filmre lenne szükség, nem marhaságokra!

 • Giza 2013.október 20.10:41
  Giza 2013.október 20.10:41
  2013. Október 20. Vasárnap, 10:42

  Nagyon jó sorozat, de nem teljesen a hiteles történelmet játszák el, Hürrem nagyon jól gondolkodik,én is kivégeztetném Ibrahimot, de Musztafát nem, jó uralkodó lett volna.

 • R.K.A.
  R.K.A.
  2013. Szeptember 30. Hétfő, 16:05

  Kedves Elter Tamás! Nagyon köszönjük megtisztelő hozzászólását. Az Ön által leírtak fontos plusz információval szolgálnak a korral és Szulejmán szultánnal kapcsolatban.
  R. Kelényi Angelika

 • Elter Tamás
  Elter Tamás
  2013. Szeptember 30. Hétfő, 14:48

  Azt a "szokást", hogy ha az uralkodónak több fia született, és az utódnak kiválasztott kivételével a többit megfojtották, nem Szulejmán vezette be az oszmán házban. Már előtte is ez volt a gyakorlat, okulva a birodalom egységét veszélyeztető, és a 15. század második felében megtörtént trónviszályokból.Az más kérdés, hogy Mahidevran fia, Musztafa, nagyságrendekkel tehetségesebb szultán lett volna, mint Hürrem másodszülött fiúgyermeke, Szelim. A szoksájog szerinti trónörökös Musztafa meggyilkoltatásában valóban Hürremé a fő felelősség. A padisah halála után trónralépő II. Szelim, apjának már csak a halvány árnyéka volt. Nem véletlen, hogy a kortársak a cseppet sem hízelgő "korhely" melléknévvel illették az erélytelen, és a hárem intrikáiban elmerülő uralkodót.

 • LICZENCZIÁS PIROSKA IRÉN
  LICZENCZIÁS PIROSKA IRÉN
  2013. Szeptember 13. Péntek, 10:25

  Imádom ezt a sorozatot...Voltam ISTAMBULBAN, kellemes élményeket idéz..Tökéletes alakítás mindegyik színésztől..És HITELES..

 • Kóti Bianka
  Kóti Bianka
  2013. Szeptember 07. Szombat, 11:45

  Uristeeeeeeen

 • Csenge
  Csenge
  2013. Augusztus 29. Csütörtök, 23:32

  Én is nagyon imádom a Szulejmánt! :) igen lecserélik Hürremet, mert 4 hónapos terhes! Aki majd most fogja játszani Hürremet, az nem nagyon fog tőle különbözni, csak az egy kicsit idősebb lesz! Legalábbis én képen láttam az új színésznőt! :)

 • macska
  macska
  2013. Augusztus 29. Csütörtök, 10:11

  Azért ez elég aljas tett volt a részéről, hogy kivégeztette a szultán fiát és Ibrahim pasát is. Ráadásul egy ortodox pap lánya... Persze nem a sorozatban, ott még nem tartunk. Egyenlőre.

 • tf
  tf
  2013. Augusztus 22. Csütörtök, 19:35

  Maidebran egy k hogy melyik a szebb egyértelmü hogy a hürrem megérdemli a maidebran a bosszút de ha valaki tudja hogy kit szúrt le a maidevran szolgája az irja meg és azt is hogy ki a gyilkos a háremben irja

 • xy
  xy
  2013. Augusztus 21. Szerda, 17:14

  Szerintem kicsit eltúlozzák a sorozatba hürrem gonoszságát de nekem ez a kedvenc sorozatom

 • Nóci
  Nóci
  2013. Augusztus 08. Csütörtök, 14:28

  De azért be kell vallani, hogy amikor Leó visszatért, nagyon szemét volt vele, meg szegény Gülnihállal is... :P

 • Szulejmán
  Szulejmán
  2013. Július 23. Kedd, 10:16

  Ez még izgalmasabb lesz???!!!!!!!
  Reméljük!!!!

 • Triniti
  Triniti
  2013. Július 17. Szerda, 13:35

  De azt hallottam, hogy lecserélik a színésznőt. Illetve ő lép ki a sorozatból. Vajon ki lesz helyette?

 • Hürrem Sultána
  Hürrem Sultána
  2013. Július 17. Szerda, 13:10

  Ugyes jól behúzott mindenkit én nagyon szeretem a karakterét nagyon jó, kedvencem!!♥♥♥♥ ;) ♥ :* :/* ♥♥

 • Jázmin
  Jázmin
  2013. Június 27. Csütörtök, 09:42

  Nem semmi,hogy mi mindent el tudott érni a Szultánnál.Azt gondolná az ember,hogy egy ilyen nagy hatalmú férfi nem lehet ennyire befolyásolható.

 • Lili
  Lili
  2013. Május 22. Szerda, 18:16

  Jol tette h. behalozta szulejmant. Okos volt.

Új hozzászólás

Ha szeretnél egyszerűbben és gyorsabban hozzászólni, akkor regisztrálj vagy jelentkezz be!
Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?

Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?