Váltás mobil nézetre
h i r d e t é s

Szulejmán: Tények és fikció

h i r d e t é s

Legfrissebb hozzászólások

    Rovat: Kultúr     Írta:

Gyilkosságok a török szultán trónja védelmében

III. Murad szultán - Forrás: en.wikipedia.org III. Murad szultán - Forrás: en.wikipedia.org

Szulejmán a tudósokat és a költőket támogatta, a családjával azonban zsarnokian és kegyetlenül bánt. Meggyilkoltatta első feleségétől született fiát, Musztafát is, akit árulással vádoltak meg. Azt hiszem, a második feleség, a kemény, mindenre képes, hataloméhes Hürrem sem gondolta, hogy a gyerekei milyen sorsa jutnak. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

h i r d e t é s

Négy fia közül kettő betegségben halt meg, a másik két fiú, Szelim és Bajezid, állandóan vetélkedtek egymással, ami az apjuknak nem tetszett, ezért a korabeli feljegyzések szerint Bajezidet meggyilkoltatta. Összeesküvés vádjával kivégeztette Beylon nevű húgának a férjét Ferhat pasát is. Húga emiatt Szulejmánt megtagadta. A tiszta és biztos trónöröklési helyzet miatt, hogy csak Szelim fia kerülhessen a trónra, a többi nőtől született fiait is meggyilkoltatta. Mint tudjuk, Hürrem megtört a sok gyilkosság láttán, de teljes erejéből támogatta férjét és Szelim fiát. Már nem érhette meg a fia trónra lépését, mert 1558-ban (72 évesen) meghalt. 

 

I. Szulejmán halálával hanyatlásnak indult a birodalom, mert a következő uralkodók leginkább az ivászattal, mulatozással voltak elfoglalva és idejük nagy részét a háremben töltötték. Szelim, apja halála után 1566-ban II. Szelim néven kerülhetett trónra, 42 éves volt. II. Szelimet mértéktelen italozása miatt a Korhely Szelim néven is emlegetik. II. Szelim felesége ugyanúgy, mint annak idején az édesanyja, (Hürrem) rabszolgaként került a szultáni udvarba.

 

Nurbanu egy velencei patrícius család házasságon kívül született gyermeke volt, akit a háborúban a török kalózok elrabolták még kisgyermekként. Először II. Szelim tulajdona, majd a felesége lett. A Nurbanu – Fény Hercegnője nevet kapta. Az asszony ugyanúgy, mint Hürrem nagy szerepet játszott a férje, később a fia és a birodalom életében. Ő szülte I. Szulejmán és Hürrem Szultána első unokáját Murádot. Nurbanunak nagy befolyása volt Murád fiára, mert a nevelését nem engedte ki a kezéből. II. Szelimnek nem csak nőnemű ágyasai voltak, gyakran fiatal fiúkat is a szobájába vitetett.

 

II. Szelim halála (50 évesen halt meg) után legidősebb fia, III. Murád került a trónra, aki 28 éves volt ekkor. Trónra kerülésekor mind az öt öccsét megölette. Anyja Nurbanu Szultána nem nézte jó szemmel, hogy fia csak egy feleséget tartott magának - Szofijét - félt, hogy nem tudja biztosítani az utódlást. Murád, anyja kérésére kibővítette a háremet, de kedvenc feleségétől nem vált, meg, aki állítólag megmérgezte az anyósát, Nurbanu Szultánát, majd átvette az anyósa helyét a férje mellett és nagy politikai befolyásra tett szert. Nurbanu Szultánának a Haga Szofiában van a nyughelye.

 

III. Murádról azt beszélték, hogy rengeteg gyereket nemzett a háremben és a háremen kívül is. Állítólag 112 gyermeke született, és amikor haldoklott még 19 nő volt tőle várandós. Nem kötött házasságot a vallási jognak megfelelően, az állam vezetését, a politikát a nagyvezíreire bízta, ő pedig csak a háremének élt. Murád 21 évig uralkodott és 48 évesen halt meg. III. Murád fia III. Mehmed volt az utolsó uralkodó, akit még felkészítettek az uralkodásra. 29 éves volt trónra lépésekor. 19 fiútestvérét megölette, amikor elfoglalta az aranyszéket. Nyolc évig uralkodott és 37 évesen halt meg. A trónon a fia, I. Ahmed követte.

3 hozzászólás

 • Angelika
  Angelika
  2013. Augusztus 15. Csütörtök, 22:18

  Wanderowa: a Hürremtől született fiai vetélkedtek.

 • wanderowa
  wanderowa
  2013. Augusztus 15. Csütörtök, 21:42

  Hogy is van ez?!

  "Meggyilkoltatta első feleségétől született fiát, Musztafát"

  lentebb: "Négy fia közül kettő betegségben halt meg, a másik két fiú, Szelim és Bajezid, állandóan vetélkedtek egymással..."

 • Tina40
  Tina40
  2013. Augusztus 08. Csütörtök, 14:25

  Hűűű, nem volt életbiztosítás a török szultánok közelében élni! :)) és én még azt hittem, mi élünk őrült korban! Sokat olvastam már a török kor magyar vonatkozásairól... ezek a dolgok mostúj infók nekem... Tiszta horror :)) de azért nézem tovább a sorozatot, bár egy-két hetet most ki kellett hagynom. Köszönöm a cikket! :)

Új hozzászólás

Ha szeretnél egyszerűbben és gyorsabban hozzászólni, akkor regisztrálj vagy jelentkezz be!
Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?

Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?