h i r d e t é s

h i r d e t é s
Rovat: Hivatalnok blog     Írta:

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

Az elmúlt két napban számos sajtóorgánumban megjelent a GYED Extra névre keresztelt programcsomag híre. Az Emberi Erőforrások Minisztérium szociális és családügyért felelős államtitkára (Soltész Miklós) az egyik ismert hírportál cikke szerint négy konkrét intézkedés jövőbeni bevezetését jelentette be. 

A Kormány szerdai döntése alapján a 2014-es évben:

  • a GYES és GYED folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után,
  • testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben,
  • bevezetik a diplomás GYED-et,
  • a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók számára újabb adókedvezmények lesznek.

Induljunk onnan, hogy mi is a GYED, illetve a GYES:

 

A GYED (gyermekgondozási díj) a biztosított szülőnek jár, ha

  • a GYED igénylését (vagy az édesanya esetén szülést) megelőző két éven belül legalább 365 napig biztosított volt, illetve
  • GYED-re jogosult a TGYÁS-ban (terhességi gyermekágyi segélyben) részesült anya, akinek biztosítási jogviszonya a TGYÁS igénybevételének időtartama alatt megszűnt (további feltételek fennállása esetén).

A GYED maximum a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb annyi időre, amennyi ideig az igénylő a megelőző két évben biztosított volt (pl. amennyi munkaviszonnyal rendelkezett). A GYED a korábbi jövedelemtől függő ellátás, maximális bruttó összege 2013-ban a minimálbér kétszerese, azaz 137.200,-Ft (maximális nettó összege 101.528,-Ft).

 

A GYES (gyermekgondozási segély) biztosítási jogviszonyra tekintet nélkül jár, főszabály szerint a gyermek 3 éves koráig (ikreknél a tankötelessé válásig, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekeknél a 10. életévük betöltéséig).

 

A 2013. évben a fenti ellátásokból egyszerre csak egyre jogosult az ellátást igénylő. Ez azt jelenti, hogy az igénylő személynek kell eldöntenie, hogy GYED-et vagy GYES-t kíván-e igénybe venni, illetve azt is, hogy az ellátást mely gyermekre tekintettel igényli. Jelenleg párhuzamosan két ellátás nem folyósítható.
Ezen rendszer módosítását vezeti be a Kormány döntése 2014. január 1-jétől.

 

De lássuk mit is jelent ez számokban:
A GYES bruttó összege 28.500,-Ft (nettó összege pedig 25.650,-Ft). Amennyiben egy családba a harmadik három éven aluli gyermek érkezik, az alábbi összegek igényelhetők (amennyiben három gyermek után is sor kerülhet párhuzamosan a GYES folyósítására):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben egy családba – melyben az anya vagy az apa jogosult GYED igénybevételére – a második 2 éven aluli gyermek érkezik:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

A harmadik lehetőség szerint, mely szerint az anya, a gyermek egy éves kora után munkát vállalhat, és emellett a GYED vagy GYES összegét is megkapja (attól függően, hogy melyik ellátásra jogosult):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

És végül lássuk, milyen összeghez juthatunk egy gyermek esetén, a gyermek három éves korára, ha a gyermek egy éves kora után újra munkába állunk:  

 

*100.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

*150.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Végül, említést érdemel, hogy amennyiben valaki legalább 196.000,-Ft bruttó fizetéssel rendelkezik (nettóban ez 128.380,-Ft-ot jelent), és gyermeke 1 éves korát követően visszatér dolgozni, úgy fizetése mellett az alábbi összegeket igényelheti:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben a szülők a fizetésük mellett kapott maximális GYED és GYES összegét képesek megspórolni, úgy a gyermek három éves korára (egy gyermek esetén) több mint 1,5 millió forint megtakarítással fognak rendelkezni.

 

A szerző megjegyzése:
A számításoknál a hagyományos családmodellt vettük figyelembe, azaz nem egyedülálló szülőkkel számoltunk; valamint sem az ikergyermekeket, sem a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetére nem tértünk ki. A számításokat a 2013-as évben érvényes összegekkel végeztük, a várható 2014-es szabályok alapján.
A TGYÁS a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, a TGYÁS bruttó összegéből 16% szja kerül levonásra; a GYED a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a (137.200,- Ft), a GYED bruttó összegéből 16% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra.
A számításoknál a családi adókedvezményt nem vettük figyelembe, az a fentieken felül jár a családok számára.

 

Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?