h i r d e t é s

Szulejmán: Tények és fikció

h i r d e t é s

Legfrissebb hozzászólások

    Rovat: Hivatalnok blog     Írta:

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

Az elmúlt két napban számos sajtóorgánumban megjelent a GYED Extra névre keresztelt programcsomag híre. Az Emberi Erőforrások Minisztérium szociális és családügyért felelős államtitkára (Soltész Miklós) az egyik ismert hírportál cikke szerint négy konkrét intézkedés jövőbeni bevezetését jelentette be. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

h i r d e t é s

A Kormány szerdai döntése alapján a 2014-es évben:

 • a GYES és GYED folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után,
 • testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben,
 • bevezetik a diplomás GYED-et,
 • a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók számára újabb adókedvezmények lesznek.

Induljunk onnan, hogy mi is a GYED, illetve a GYES:

 

A GYED (gyermekgondozási díj) a biztosított szülőnek jár, ha

 • a GYED igénylését (vagy az édesanya esetén szülést) megelőző két éven belül legalább 365 napig biztosított volt, illetve
 • GYED-re jogosult a TGYÁS-ban (terhességi gyermekágyi segélyben) részesült anya, akinek biztosítási jogviszonya a TGYÁS igénybevételének időtartama alatt megszűnt (további feltételek fennállása esetén).

A GYED maximum a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb annyi időre, amennyi ideig az igénylő a megelőző két évben biztosított volt (pl. amennyi munkaviszonnyal rendelkezett). A GYED a korábbi jövedelemtől függő ellátás, maximális bruttó összege 2013-ban a minimálbér kétszerese, azaz 137.200,-Ft (maximális nettó összege 101.528,-Ft).

 

A GYES (gyermekgondozási segély) biztosítási jogviszonyra tekintet nélkül jár, főszabály szerint a gyermek 3 éves koráig (ikreknél a tankötelessé válásig, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekeknél a 10. életévük betöltéséig).

 

A 2013. évben a fenti ellátásokból egyszerre csak egyre jogosult az ellátást igénylő. Ez azt jelenti, hogy az igénylő személynek kell eldöntenie, hogy GYED-et vagy GYES-t kíván-e igénybe venni, illetve azt is, hogy az ellátást mely gyermekre tekintettel igényli. Jelenleg párhuzamosan két ellátás nem folyósítható.
Ezen rendszer módosítását vezeti be a Kormány döntése 2014. január 1-jétől.

 

De lássuk mit is jelent ez számokban:
A GYES bruttó összege 28.500,-Ft (nettó összege pedig 25.650,-Ft). Amennyiben egy családba a harmadik három éven aluli gyermek érkezik, az alábbi összegek igényelhetők (amennyiben három gyermek után is sor kerülhet párhuzamosan a GYES folyósítására):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben egy családba – melyben az anya vagy az apa jogosult GYED igénybevételére – a második 2 éven aluli gyermek érkezik:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

A harmadik lehetőség szerint, mely szerint az anya, a gyermek egy éves kora után munkát vállalhat, és emellett a GYED vagy GYES összegét is megkapja (attól függően, hogy melyik ellátásra jogosult):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

És végül lássuk, milyen összeghez juthatunk egy gyermek esetén, a gyermek három éves korára, ha a gyermek egy éves kora után újra munkába állunk:  

 

*100.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

*150.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Végül, említést érdemel, hogy amennyiben valaki legalább 196.000,-Ft bruttó fizetéssel rendelkezik (nettóban ez 128.380,-Ft-ot jelent), és gyermeke 1 éves korát követően visszatér dolgozni, úgy fizetése mellett az alábbi összegeket igényelheti:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben a szülők a fizetésük mellett kapott maximális GYED és GYES összegét képesek megspórolni, úgy a gyermek három éves korára (egy gyermek esetén) több mint 1,5 millió forint megtakarítással fognak rendelkezni.

 

A szerző megjegyzése:
A számításoknál a hagyományos családmodellt vettük figyelembe, azaz nem egyedülálló szülőkkel számoltunk; valamint sem az ikergyermekeket, sem a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetére nem tértünk ki. A számításokat a 2013-as évben érvényes összegekkel végeztük, a várható 2014-es szabályok alapján.
A TGYÁS a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, a TGYÁS bruttó összegéből 16% szja kerül levonásra; a GYED a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a (137.200,- Ft), a GYED bruttó összegéből 16% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra.
A számításoknál a családi adókedvezményt nem vettük figyelembe, az a fentieken felül jár a családok számára.

 

124 hozzászólás

 • Eszti
  Eszti
  2014. Október 09. Csütörtök, 20:54

  Kedves Cikkíró, második gyermekem jelenleg 1 éves és GYED-et kapok utána, ha a harmadik életévében amikor már GYES-t kapok, születik még egy testvére akkor mi alapján számítják majd az összeget, mire számítsak? Jelenleg 124000 Ft- a GYED-em. Köszönöm előre is a választ!

 • Eszti
  Eszti
  2014. Október 09. Csütörtök, 20:53

  Kedves Cikkíró, második gyermekem jelenleg 1 éves és GYED-et kapok utána, ha a harmadik életévében amikor már GYES-t kapok, születik még egy testvére akkor mi alapján számítják majd az összeget, mire számítsak? Jelenleg 124000 Ft- a GYED-em. Köszönöm előre is a választ!

 • kecso30
  kecso30
  2014. Szeptember 30. Kedd, 22:15

  Kedves Stella!

  A kérdésem a következő: Most szültem 2014.március.31.-én a gyedet 2014.agusztus.15-től igényeltem,2016.08.15 ig.
  14 éve dolgozom ugyan azon a helyen. De vissza kényszerülök menni dolgozni.2015.április 1-től. mi a teendőm.
  Válaszodat előre is köszönöm.

 • kriszti
  kriszti
  2014. Szeptember 21. Vasárnap, 12:54

  sziasztok
  én 25-vagy most tölti be a kislányom a 3-évet és milyen
  jövedelem vannak mit tegyek.

 • Bús Szilvia
  Bús Szilvia
  2014. Szeptember 18. Csütörtök, 07:08

  Jó napot!
  Az én kérdésem egy kicsit eltérik a cikktől. 2014.12.25-ig kapom a Gyed-et, de én 2 hónapja vissza jöttem dolgozni, de most az a helyzet hogy nem úgy "bánnak" nem azt kapom amit ígértek. Szóval nem arra a telephelyre mehettem vissza dolgozni ahonnan eljöttem és ahová ígérték hogy vissza tudok menni. Amúgy csak azért jöttem vissza dolgozni mert ők ezt meg ígérték! Szóval az lenne a kérdésem, hogy vissza lehet menni sima Gyed-re így?
  Válaszát előre is köszönöm.

 • Banyuska
  Banyuska
  2014. Szeptember 03. Szerda, 12:34

  Szia Stella!
  Azzal a kérdéssal fordulok hozzád hogy most jelenleg a lányommyl gyet kapok 8 éves koráig az lenne a kérdésem ha lenne testvére utánna meg e jár a gyes? egyszerre kaphatok e gyest és gyet?Válaszodat elöre is köszönöm szépen.

 • Dzseni
  Dzseni
  2014. Augusztus 05. Kedd, 17:11

  Üdv!! 17 éves vagyok és az első gyermekemet várom szeretném megtudni hogy kapok-e valami támogatást?!!

 • Dóri
  Dóri
  2014. Július 03. Csütörtök, 09:02

  Tisztelt szakértő!

  Kislányom után kapok 2014 november 15-ig GYED-et.
  2013. november 15 óta dolgozom 4 órás munkaviszonyban, a bruttó bérem jelenleg 75.000 Ft.
  2015 második felére terveznék egy 2. gyereket, és tudni szeretném milyen összegű lesz így az folyósítás hozzávetőlegesen?
  Milyen hosszú időszakot vesznek most figyelembe a Tgyás és GYES kiszámításánál?
  Az előző évet, vagyis a 2014-et (ha 2015-ben születik a gyerek), vagy azt megelőző adózó évet: 2014 májusától - 2015 májusáig?
  Illetve mi az a bejelentett bruttó kereset ami után jár a maximális TGYÁS?

  Nagyon várom megtisztelő válaszát!

  Köszönettel:
  Dóri

 • polyakanna
  polyakanna
  2014. Június 19. Csütörtök, 10:30

  Kedves Stella!

  a Harmadik gyermekemmel vagyok itthon gyes- en , májusban töltötte be a második életévét. Azt szeretném tudni , hogy tervezünk még egy babát , gyes mellett táppénzre is jogosult lennék , vagy csak az egyik járna? Ha megszületik a baba mit igényelhetnék? 2000 Július 1 - től dolgozom a cégnél.

  Válaszát előre is köszönöm : Anna

 • B.Ella
  B.Ella
  2014. Június 07. Szombat, 15:21

  Kedves Stella!!
  Nekem az lenne a kérdésem,hogy jogosult leszek-e a Tgyás-ra, .Gyed-re a második babámmal.
  Én most Gyes-en vagyok,a kisfiam augusztusban lesz 3 éves,(nem mentem vissza dolgozni ) ,és a második baba szeptember vége felé érkezik.
  Köszönöm válaszát!

 • Ildi
  Ildi
  2014. Május 07. Szerda, 13:58

  Szia! Engem érdekelne, hogy jelenleg gyed-en vagyok 2014.08.31-ig, most várjuk 3. gyermekünket aki várhatóan 2014.11.23-án születik meg. Az lenne a kérdésem, hogy 2014.09.01-től gyes-re vagyok jogosult. Lehet-e táppénzre mennem 2014.11.23-ig, illetve kapnám-e a születendő gyermek után a tgys-t, és a második gyermek után a gyest egyszerre.

 • Fehér Klára
  Fehér Klára
  2014. Április 26. Szombat, 11:01

  Helló!

  Szeretném megkérdezni, hogy elmehetek-e táppénzre, hogyha az első gyermekem 6 hónapos lesz, és most várom a következő gyermeket! Próbáltam utána olvasni, hogyha az orvosom kiír veszélyeztetett terhesnek akkor lehetséges, csak nem tudom mit kell tennem ilyenkor. A munkahelyemen mit kell tegyenek. Valami olyasmit olvastam, hogy ki kell vennem a szabadságaimat, és utána mehetek táppénzre? És még azt is szeretném megtudni, hogy ebben az esetben miből számolják ki a táppénzt? A munkahelyemen levő fizetésem alapján ami a szerződésemben van, vagy a tgyás és a gyed összege alapján amit kaptam idáig? És a következő gyermek tgyás-át miből fogják kiszámolni?
  Kicsit sok a kérdés! Bocsánat! :-)
  Válaszát előre is köszönöm!

  Klári

 • Zsófi
  Zsófi
  2014. Április 25. Péntek, 13:46

  Szia! Engem az érdekelne hogy 2013 június 01-én született meg a babám és én idén 2014. júliusában megyek vissza dolgozni, engem az érdekelne hogy a gyedet és a gyest egy összegben is igényelhetem? Választ előre is köszönöm!

 • Móni
  Móni
  2014. Április 10. Csütörtök, 11:37

  Kedves Stella!
  Jelenleg második gyermekemmel (3 hónapos) szülési szabadságon vagyok.Tervezünk harmadik babát is, a munkehelyem azonban felszámolás alatt van, és kb. egy éven belül (amikor én GYED-en leszek) meg fog szűnni. Nem szeretnék a gyerekek között újra munkába állni, de ha a munkaviszonyom megszűnik még a GYED alatt , akkor ugye nem leszek jogosult TGYÁS-ra,és GYED-re is csak akkor, ha lesz a szülést megelőző két év alatt 1 év biztosított időszakom. A kérdésem az volna, jól tudom-e a fenti szabályokat, illetve mit tudsz tanácsolni, van-e valemilyen megoldás arra, hogy a biztosításom önhibámon kívüli megszűnése miatt ne veszítsem el az ellátásokra való jogosultságot.
  Eredeileg két év korkülönbséggel szerettük volna a harmadik gyermeket. Ha még a munkahelyem megszűnése előtt teherbe esek, miután megszűnik a cég, elmehetek passzív táppénzre amellett, hogy a második baba után GYED-et veszek igénybe, vagy választanom kell a két ellátás között?
  Köszönöm!

 • Niki
  Niki
  2014. Április 01. Kedd, 20:21

  Szia. Van egy 13 hónapos kislányom Gyedet kapok rá, de szeretnénk még egy babát. Ha megszületik mielőtt lejárna a Gyed akkor milyen juttatásokat kapok. Vagy ha Gyes alatt születne a következő akkor mit kapok?

 • Fatime
  Fatime
  2014. Április 01. Kedd, 14:59

  Kedves Stella!
  Abban kérem a segítséged ,hogy jelenleg GyED-en vagyok 5,5 hónapos kisfiammal.Tegnap tudtuk meg utban a második baba aminek nagyon örülünk.De sajnos én a legújabb2014-es jogszabályokban nem igazodom ki.Mi vonatkozik ránk mivel 2014.novemberében jön a 2.babi akkor még GyED-en leszek melyik babi után mi jár nekünk???Köszönettel

 • K.Lilla
  K.Lilla
  2014. Március 23. Vasárnap, 22:55

  Kedves Stella!
  Párommal jövőre babát szeretnénk.
  Most váltottam munkahelyet!
  Bruttó bérem március 1-től majdnem kétszerese a korábbinak!
  Érdeklődnek ha jövőre babánk születne, a Tgyás és Gyed, a 2014 naptári év bruttó bérre alapján kapnám.
  De az új munkahelyem bruttó bérre számítana csak, vagy az egész év átlaga(régi +új munkahely)?
  Köszönöm válaszod!Lilla

 • Stella
  Stella
  2014. Március 21. Péntek, 10:46

  Kedves Lilla!

  A TGYÁS-t és GYED-et a „szülést megelőző” tárgyévben szerzett jövedelem alapján számítják, nem pedig az ellátás folyósítását megelőző tárgyév alapján, így az ellátások összege ebből a szempontból 2015-től nem változik.
  Az ellátások annyiban módosulnak minden év január 15. napjáig, hogy a GYED maximális bruttó összege mindig az adott évben érvényes minimálbér kétszeresének 70%-a (de a TGYÁS esetén erről sem beszélhetünk, hiszen az az ellátás nincs maximálva).

  Üdv. Stella

 • Lilla
  Lilla
  2014. Március 19. Szerda, 14:21

  Kedves Stella!

  Az alábbi kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
  Ha minden rendben lesz, akkor ez év végére babánk születik. Ha jól értelmezem, akkor Tgyás esetén a 2013. évi bruttó jövedelmet veszik figyelembe. De nekem Tgyás ebben az évben max. 2 hónap körüli összeg lesz a 2013. évi bruttó bér alapján. Azonban 2014-ben jelentősen nőtt a bérem, így a 2015. január 1-jétől esedékes Tgyást már gondolom a 2014. évi bruttó bér alapján számolják? Hiszen az jelen esetben nekem 4 hónapon keresztül magasabb összeget jelent(ene). Illetve ez automatikusan történik, az összeg kiszámítása, vagy kérelmezni kell?

 • Stella
  Stella
  2014. Március 18. Kedd, 11:55

  Kedves Kuhn Sylvia!

  Keresse fel az Egészségbiztosítási Pénztári szakigazgatási szervet, mert véleményem szerint jogosult lehet GYED-re az új szabályok alapján:

  „Ebtv. 42/E. §729 (1) A 42/A. § (1) bekezdésében foglaltakon túl gyermekgondozási díjra jogosult az a szülő nő is, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:
  a) a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult,
  b) a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe,
  c) a gyermeke a b) pont szerinti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
  d) a gyermeket saját háztartásában neveli,
  e) magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
  f) a szülés időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.”

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 18. Kedd, 11:50

  Kedves Piroska!

  Amennyiben most kezdett el dolgozni, akkor valószínűleg nem lesz jogosult álláskeresési járadékra, de ezt a Munkaügyi Központban megtudhatja. Egyebekben azt tanácsonám Önnek, hogy írásban vagy tanúk előtt tudassa munkáltatójával, hogy várandós, mert a Munka Törvénykönyve alapján várandós nő munkaviszonyát nem lehet rendes felmondással megszüntetni, kivéve a próbaidő alatt! (próbaidő alatt ugyanis nem él a törvényi védelem).
  Amennyiben a szülést követően nem lesz jogosult TGYÁS-ra ill. GYED-re, úgy GYES-t igényelhet, ami bruttó 28500,-Ft (nettó 25650,-Ft).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 18. Kedd, 11:45

  Kedves Serildi!

  Meg kell néznie a 2013-as évben szerzett bruttó jövedelmeinek összegét (pl. az adóbevalláshoz kiadott M30-as nyomtatványon), és az alapján tud számolni.
  1. Az éves bruttó bért el kell osztani 365-tel.
  2. Az így kapott napi összeg hetven százaléka lesz a bruttó TGYÁS ill. GYED napi összege (a GYED-nél ez maximum: 4.672,-Ft, TGYÁS esetén nincs maximálva az ellátás).
  3. A napi bruttó összegből TGYÁS-nál 16 % szja kerül levonásra, a GYED-ből pedig 16 % szja-t és 10 % nyugdíjjárulékot vonnak le.
  4. A járulékok levonásával megállapítható a napi nettó összeg, amelyet mindig az hónapban lévő napok számával kell szorozni (28, 29, 30 vagy 31). Így kaphatjuk meg a TGYÁS és a GYED havi összegét.

  Üdv. Stella

 • serildi
  serildi
  2014. Március 13. Csütörtök, 15:45

  Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi Tgyásra és Gyedre számíthatok, ha 2014 májusában várjuk a babánkat. A terhesség 10 hetétől kezdve táppénzen vagyok. Hogy tudom ezt kiszámolni? Köszönöm

 • Piroska
  Piroska
  2014. Március 10. Hétfő, 20:46

  Sziasztok
  Én egy olyan dolgot szeretnék megkérdezni hogy terhes vagyok most és ezt bejelentetem a fönökömnek és februárba mentem oda dolgozni hozzá és be is jelentett de így nem tart meg már el is küldött az lenne a kérdésem hogy jár e valami még meg nem szülök valamilyen segély vagy ilyesmi. Előzöleg 4 évet dolgoztam egy cégnél és utána 3 hónap munkanélkülin voltam ami most járt le február elején választ előre is köszönöm.

 • Kuhn Sylvia
  Kuhn Sylvia
  2014. Március 09. Vasárnap, 20:50

  Kedves Stella!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha március 31-ig van érvényes egyetemi diákmatricám, és az egyetemi évek alatt dolgoztam diákként, járhat-e nekem gyermekágyi segély, illetve GYED? A tanulmányaim befejeztem, csak a szakdolgozat leadás van hátra, illetve november elejére várom a gyermekem.
  Köszönöm,
  Sylvia

 • Stella
  Stella
  2014. Március 08. Szombat, 19:20

  Kedves Bettina!

  A gyermek 6 hónapos koráig jár a TGYÁS, legfeljebb 2 éves koráig pedig a GYED. A GYED folyósítási ideje a szülést megelőző két évben munkában töltött idővel egyenlő. Ha két évet dolgoztál, akkor két év, ha a szülést megelőző 2 évben volt "megszakítás", akkor annak idejével rövidül a maximális két év.
  Az ellátások összege főszabály szerint a szülést megelőző tárgyévben (ha jövőre születik a baba, akkor 2014-ben) elért bruttó jövedelemtől függ. A bruttó jövedelem 70%-a a bruttó GYED, de maximum a minimálbér kétszeresének hetven százaléka. Ennek nettóját úgy tudod kiszámítani, hogy levonsz a bruttó GYED összegéből 10% nyugdíjjárulékot, és 16% szja-t. Remélem segítettem.

  Üdv. Stella

 • Bettina
  Bettina
  2014. Március 08. Szombat, 17:17

  Sziasztok!

  Jövőre babát tervezünk. Azt szeretném megtudni hogy számít e hogy két munka hely között eltelt egy hónap?
  1. munkahelyen fél évig dolgoztam Ahol most dolgozom itt már 1 éve folyamatosan bejelentve dolgozom. Kérdésem hogy milyen támogatásokra leszek jogosult a baba születése előtt és után és ezek milyen összegek? 118 000 Ft a bruttó bérem. És mit mennyi ideig kapok?

  Köszönöm.

 • Stella
  Stella
  2014. Március 07. Péntek, 10:34

  Kedves Erika!

  1. A TGYÁS és GYED alatt is szükséges a fennálló munkaviszony
  2. Erre a kérdésre a részletszabályok miatt nem tudok pontos választ adni, félrevezetni pedig nem szeretném, így javaslom munkáltatója szerinti kifizetőhely felkeresését (Egészségbiztosító / MÁK / TB kifizetőhely)
  3. Amennyiben 2015-ben szül, úgy a 2014. évi bérét számolnák, illetve bizonyos esetekben a szülést megelőző közvetlen 180 napot.
  4. Amennyiben táppénz ellátást kap, úgy a táppénz összegét veszik figyelembe, mint „jövedelmet”.
  5. Erre a kérdésre sajnos nem tudok érdemben válaszolni.
  Önnek is azt javasolnám, mint korábban másoknak is, keresse fel a munkáltatója szerinti kifizetőhelyet a pontos válaszok érdekében. Sajnálom, hogy nem tudtam mindenben segíteni.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 07. Péntek, 09:29

  Kedves Laczkó Márta!

  Ha biztosak és pontosak az információim, akkor Ön 2014. augusztustól – 2014. novemberig kaphatja a 3. gyermek után a TGYÁS-t (amennyiben van munkaviszonya!), a másik két gyermek után pedig jogosult lesz GYES-re, mégpedig mindkettő után. De pontos információért javaslom a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatának felkeresését. 2014. decembertől pedig maximum két ellátásra lesz jogosult, mert a legnagyobb gyermek betölti a 3. életévét.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 07. Péntek, 08:56

  Kedves Szilvi!

  Amennyiben 2014. novemberében születik gyermeke, akkor a 2013-as évben elért bruttó jövedelme alapján kerül számításra a TGYÁS és a GYED összege. Természetesen feltétel az ellátások megállapításánál, hogy a munkaviszonya majd a szülés napján is fennálljon.
  Amennyiben valaki 2013-ban minimálbért kapott, úgy az elért éves jövedelme tavaly maximum 1.176.000,-Ft volt, tehát ebből számítják majd az ellátásokat.
  A TGYÁS várható összege (nettó): kb. 56.000,-Ft (a pontos összeg függ az adott hónapban lévő napok számától!)
  A GYED várható összege (nettó): kb. 50.000,-Ft (a pontos összeg függ az adott hónapban lévő napok számától!)
  A TGYÁS a gyermek 6 hónapos koráig jár, a GYED pedig annyi ideig, ahány napot a szülés előtti két évben munkaviszonyban töltött (de max. két évig).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 06. Csütörtök, 11:39

  Kedves K.Tünde!

  Sajnos nem emlékszem a konkrét esetedre, de a táppénz csak „szükség esetén” választandó. Amennyiben van folyamatos munkaviszony, akkor vagy dolgozik valaki a terhessége idején, vagy esetleg szabadságát tölti. Illetőleg ha van nagyobb gyermeke, a munkaviszony mellett GYES-t is igénybe vehet (mert ekkor ugye nincs munkavégzés). A TGYÁS legkorábban a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényelhető.
  Remélem arra válaszoltam, amit tudni szeretett volna.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Március 06. Csütörtök, 11:36

  Kedves DoMiLe!

  Ön kivételes helyzetben van, mert az általános helyzettől eltérően nem csak maximum kettő, hanem 3 GYEST kaphat.
  Ennek oka az, hogy az ikergyermekek a maximális GYES-ek számánál „egy gyermeknek” számítanak, mert a születések számát nézik. Amennyiben egy családban három különböző korú gyermek van, úgy a GYES-ek maximális száma mindig kettő!

  Üdv. Stella

 • Tamara
  Tamara
  2014. Március 05. Szerda, 19:01

  Működik ez a fórum? Úgy látom senki nem válaszol egy ideje....

 • Laczkó Márta
  Laczkó Márta
  2014. Február 23. Vasárnap, 18:35

  Kedves Stella!
  A GYED extrával kapcsolatban szeretnék kérdezni, augusztusban születik 3. gyermekem. Az idősebb gyermek idén novemberben lesz 3 éves, a kisebbik februárban volt 1 éves:) Az lenne a kérdésem, ilyenkor jár A GYES az idősebb után és GYED a fiatalabb után?

 • Kalmaner
  Kalmaner
  2014. Február 21. Péntek, 22:47

  Kedves Stella,
  Segítségre, illetve megerősítésre lenne szükségem, hogy kiigazodjak a TGYÁS-GYED-GYES-munkaviszony útvesztőjében.
  2012. októberében született a kisfiam, sokéves határozatlan munkaviszonyból mentem el szülni. A bruttó bérem a minimálbér kétszeresét bőven meghaladta. Most második babánkat tervezzük. Legkorábban 2015-ben érkezne a tesó.

  Kérdéseim, illetve allábbiakra szeretnék választ, megerősítést vagy korrigálást kapni:
  - A TGYÁS úgy tudom akkor jár, ha biztosítási jogviszonyból megyek el szülni. Az első babámmal töltött TGYÁS-om és a jelenlegi GYED-em ugye biztosítási jogviszonynak számít, ezért mindenképpen TGYÁS-ra jogosult leszek ha jövőre születik a második baba (akár visszamegyek dolgozni idén, akár nem)?
  - A TGYÁS összege a második babára, ha NEM megyek vissza dolgozni, a minimálbér kétszeresének harmincad része?
  - Ha idén valamikor visszavennének dolgozni és ledolgoznám ezt az évet akkor 180 napot kell minimum dolgoznom ahhoz, hogy ne a minimálbér 30ad része, hanem a 2014-es évi bevételem 70%-a legyen a TGYÁS összege vagy kevesebb napot is elég munkában tölteni?
  -Ha visszamegyek idén dolgozni, (még októberig kapom a GYED-et is az első baba után) de pár hónap múlva veszélyezetetett terhességgel, kiírna az orvos betegállományba(?) hogyan alakulna a 2015-ös TGYÁS összegének alapja? Mi alapján kapnám? Az érdekel pontosan, hogy kell-e (és ha igen mennyit) mindenképpen ténylegesen dolgoznom ahhoz, hogy a béremet is figyelembe véve kapjam majd a TGYÁS-t, vagy ha szabadságból és betegállományból lesz meg a szükséges munkanapom akkor is az lesz irányadó?
  - A TGYÁS számításnál a GYED-et is figyelembe veszik mint jövedelmet, ha munkából megyek el szülni vagy csak arra az időre amíg nem dolgoztam nézik a GYED összegét és amikortól dolgozom csak a munkabért? Vagy a GYED nem számít jövedelemnek és csak a munkaviszonyban kapott bérem lesz a TGYÁS alapja?

  Szeretnék világosan látni a témában előre is köszönöm szépen a segítségét , és remélem érthetően fogalmaztam és minden szükséges információt megadtam.
  Üdvözlettel, Erika

 • Szilvi
  Szilvi
  2014. Február 20. Csütörtök, 15:28

  Kedves Stella!

  Most készülünk a párommal családot alapítani.4 éve van munka viszonyom egy vállalkozónál. 2013 .10.05.-óta 8 órában,ezt megelőzően heti 10 órában voltam bejelentve.2014.10.05.-én lesz meg a két éves 8 órás munkaviszonyom,de megszakítás nem történt.Tudomásom szerint más módosítás nem volt,leszámítva azt,hogy 2013.-ban,2 szer voltam fizetetlen szabadságon.Kérdésem az lenne ,hogy ha idén novemberben szülök,mire leszek jogosult?Tgyás,Gyed,Mikor és mennyi pénzt kapok.1-2 hetes terhes vagyok,és még szeretnék dolgozni legalább 4 hónapot. 8 órás minimál bérre vagyok bejelentve.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • K.Tünde
  K.Tünde
  2014. Február 20. Csütörtök, 14:45

  Kedves Stella!
  Köszönöm válaszod,de kérdeznék még egyet.:-)
  Elsö terheségem alatt táppénzen voltam,szülésig.Ha most terhes vagyok,megint táppénzre kell menem?vagy nem?És majd megint tgyásra megyek elöször a terhesség után?

 • DoMiLe
  DoMiLe
  2014. Február 19. Szerda, 19:28

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném meg tudni, hogy milyen támogatások járnak nekem. 4 éves iker fiaimmal vagyok GYESen március elején fog megszületni a harmadik gyerkőc. Így akkor három gyerek után fogom kapni a Gyest vagy kettő után? Köszönöm a segítséget!!

 • Stella
  Stella
  2014. Február 19. Szerda, 18:41

  Kedves K. Tünde!

  Egészen addig várható a dupla ellátás, amíg el nem törlik a GYED Extrát. Véleményem szerint idén már nem változtatnak az új szabályon, reméljük jövőre sem.

  Üdv. Stella

 • K.Tünde
  K.Tünde
  2014. Február 18. Kedd, 20:01

  Kedves Stella!

  14 hónapos kislányom mellé tervezük a másodikat.Dupla ellátásban részesülnénk ha még idén megszületik?Ha csak jövöre érkezik mi váltotik?

 • Stella
  Stella
  2014. Február 18. Kedd, 15:09

  Kedves Anett!
  A GYED mellett a gyermek 1 éves koráig nem lehet munkát végezni. A gyermek egy éves kora után a munkaviszony (munkabér) mellet a GYED-et is kaphatja a szülő. Abból amit leírt, úgy gondolom, hogy valóban kedvezőbb, ha az apa igényli a GYED-et, viszont Ön ezesetben ellátás nélkül marad, így egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére lesz kötelezett! (havi 6.810,-Ft) Ezzel párhuzamosan Önnek természetesen le kell mondania a gyermek után folyósított GYES-ről.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 18. Kedd, 15:08

  Kedves Nikolett!

  Csak abban az esetben egyezik meg a második gyermek utáni TGYÁS/GYED összege, amennyiben a szülést megelőző két évben tgyás ill. gyed miatt nem volt „jövedelme”. Azt javaslom azonban Önnek is, hogy amennyiben egyedi ügyében szeretne pontos választ kapni, úgy keresse fel az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv ügyfélszolgálatát.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 18. Kedd, 15:08

  Kedves Andi!

  Tudomásom szerint a szülést megelőző tárgyévben szerzett bruttó jövedelmet veszik figyelembe, függetlenül attól, hogy az hány órás munkaviszonyból származik, ill. attól, hogy ez alapbér, pótlék vagy túlóra-jövedelem.

  Üdv. Stella

 • Anci79
  Anci79
  2014. Február 17. Hétfő, 13:35

  Kedves Szakértő. Arról szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben is igénybe veheti-e az apa a gyed-et, ha bejelentett munkaviszonya van. A kisfiúnk egy éves múlt, én néhány nap hiányában sajnos lecsúsztam a gyedről igy csak gyes-t kapok. Ha lemondok a gyes-ről akkor az apa a munkaviszonya mellett igényelheti a gyedet? Köszönöm szépen előre is a választ. Üdv. Anett

 • Nikolett
  Nikolett
  2014. Február 17. Hétfő, 13:06

  Kedves Stella!
  A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: jelenleg GYED-en vagyok a 10 hónapos kisbabámmal és hamarosan szeretnénk a másodikat is kb. 2 év korkülönbséggel. A két baba között nem mennék vissza dolgozni. Úgy tudom, hogy a 2. babánál is ugyanazt az összegű ellátást (TGYÁS / GYED) fogom kapni, mint az elsőnél. Láttam azonban, hogy valakinek ezt Ön azzal a kikötéssel írta, hogy a 2. babának meg kell születnie az első 2 baba éves kora előtt. Meg tudná írni, hogy ez miért fontos?
  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel,
  Nikolett

 • Andi
  Andi
  2014. Február 12. Szerda, 14:44

  Kedves Stella,

  olyan kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy jelenleg GYED-en vagyok , és januártól újra dolgozom a cégemnél napi 4 órában. tervezzük a második gyermeket is és szeretném megtudni. hogy a második gyermek utáni GYED-et ez a 4 órás fizetés alapján számolják ki , ha a GYES ideje alatt születik meg a gyermekem? a bruttó összeget veszik figyelembe, vagy, hogy 4 órában dolgozom? a túlóra is számít? Elméletileg jövő tavasszal jönne a második gyerek, vagyis már több mint egy éve leszek félállásban az első gyermekem mellett. novemberig jogosult vagyok a GYed-re utána a GYES-re. jelenleg a maximum GYED-et kapom, és fontos lenne, ha majd a második gyermekem után is megkapnám ezt az összeget, ezért szeretném tudni, hogy a bruttó keresetemet veszik figyelembe, ami tegyük fel 4 órában is eléri a minimálbér 2-szeresét, vagy azt, hogy csak félállásban vagyok.( 5 éve van jogviszonyom a cégemmel)
  köszönettel

  Andi

 • Stella
  Stella
  2014. Február 12. Szerda, 12:42

  Kedves Erika!

  Ilyen kevés információ esetén nem tudok Önnek választ adni a kérdésére. Mint azt már korábban másoknak is írtam, ahhoz, hogy valaki jogosult legyen TGYÁS-ra és GYED-re, több feltétel együttes fennállása szükséges.
  TGYÁS-nál pl. az, hogy a szülés napján legyen biztosítási jogviszonya (munkaviszonya), ÉS a szülés napját megelőző két évben legalább 365 nap biztosítási jogviszonya.
  Ezeket sajnos előre nem láthatjuk / tudhatjuk, így sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 12. Szerda, 12:42

  Kedves Nadri!

  Amennyiben a második gyermek megszületne az első gyermek 2. életévének betöltése előtt, úgy ugyanarra az összegre lenne jogosult a második gyermek után, mint az első után (persze mindez akkor igaz, ha közben nem szűnik meg a munkaviszonya, pl. nem jár le a határozott idejű szerződése).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 12. Szerda, 12:41

  Kedves Fekriszka!

  A családi adókedvezmény azok után a gyermekek után jár, akik után a szülő családi pótlékra jogosult. Illetőleg várandósság idején is igénybe vehető, a várandósság 91. napját követően. Az adókedvezmény összege 1 gyermek után kb. 10.000,-Ft nettót jelent. Ön vélhetőleg a családi adókedvezményt kapta meg, de a biztonság kedvéért egyeztessen a munkahelyével.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 12. Szerda, 12:41

  Kedves Delej Petra!
  Ilyen kevés adattal nem tudok Önnek pontos választ írni, kérem keresse fel a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat (illetőleg Magyar Államkincstárt, amennyiben Ön állami dolgozó), ahol pontosabb választ tudnak Önnek adni.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Február 12. Szerda, 12:40

  Kedves B. Piroska!
  Abban az esetben lesz jogosult GYED-re, amennyiben a gyermekgondozási díj igénylését – a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Tehát elvileg lehetséges, amennyiben 2015. elején születik a gyermek.

  Üdv. Stella

 • Erika
  Erika
  2014. Február 09. Vasárnap, 18:42

  Kedves Stella!

  Azt szeretném megtudni, hogy TGYÁS-ra jogosult vagyok-e, abban az esetben, ha az 1. gyermekem után 2013.dec.7.-ig kaptam GYED-et jelenleg pedig GYES-t kapok és most derült ki, hogy 5 hetes terhes vagyok. Tehát a kérdésem, hogy a másodij babára is igényelhetem a TGYÁS-t és a GYED-et?
  Válaszát elôre is köszönöm!

 • Nadri
  Nadri
  2014. Február 09. Vasárnap, 15:23

  Kedves Stella!

  Én azután szeretnék érdeklődni, hogy anyagilag hogy éri meg jobban a családtervezés? Ha az első baba után visszamegyek dolgozni x időre vagy ha jön a kistesó míg GYES-en vagyok! 3 év korkülönbséget szeretnénk (ha minden jól megy)! Minimálbérrel jöttem el, ami jelenleg 118 ezer! Hogy számolják a 2. gyerek után járó juttatásokat? Sajna sehol nem találtam leírást!
  Válaszodat előre is köszönöm!

 • fekriszka
  fekriszka
  2014. Február 07. Péntek, 17:46

  Van egy súlyosan fogyatékos gyermekem.Még csak most szóltak,hogy igénybe tudok venni rá több családi adókedvezményt.megkaptam a fizetést és 10.000Ft-tal több volt rajta de nem tudom,hogy mi ez az összeg mert részletes kimutatást még nem kaptam a munkahelyemről.Lehetséges,hogy ez az lenne?Ha igen,korábban is járt volna???

 • delej petra
  delej petra
  2014. Január 31. Péntek, 14:51

  Kedves Stella!

  Van két óvodás korú gyermekünk, az egyikük után, bár már elmúlt 3 éves, tartós betegség után jár gyes, szeptember közepén jön a 3. 2011 augusztusig járt gyed, utána gyesen voltam, tavalyi év májusig, azóta dolgozom 6 órás munkaviszonyban bruttó 100.000 Ft-os fizetéssel. Milyen pénzbeli ellátásra vagyok jogosult és mennyi lenne ennek összege?

  Köszönettel,
  petra

 • B. Piroska
  B. Piroska
  2014. Január 31. Péntek, 13:29

  Kedves Stella!
  18 hónapos kisfiammal vagyok itthon, és GYED-et kapok 2 éves koráig. Innentől a GYED lejártával a biztosítási jogviszonyom is megszűnik (megbízási szerződés). Nagyjából 2015 elejére tervezzük a második babát, így elég kevés az esélye egy másik munkahelynek. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben GYES alatt szülök úgy, hogy nincs mellette biztosítási jogviszonyom (viszont 2007 októberétől folyamatosan volt munkaviszonyom) jogosult leszek-e GYED-re (a TGYÁS-ra tudom, hogy nem), és ha igen, akkor azt mi alapján számolják ki? Köszönöm szépen! Piroska

 • Stella
  Stella
  2014. Január 17. Péntek, 14:47

  Kedves Fanni!

  Nincs olyan, hogy GYED gyede. Elméletileg a korábbi GYED összegét kapja továbbra is, amennyiben a GYED ideje alatt újabb gyermeke születik. A pontosabb tájékoztatásért, kérem fáradjon be a lakóhelye szerinti Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervhez.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 17. Péntek, 14:46

  Kedves M. Mónika!

  Válaszaim:
  1. Attól függ, hogy jogosult lesz-e TGYÁS-ra ill. GYED-re, hogy az első gyermek utáni GYES-sel párhuzamosan van-e Önnek biztosítási jogviszonya (pl. érvényes munkaszerződése).
  2. Tudtommal csak akkor egyezik meg az ellátás az első gyermek után kapottal, ha a 2. gyermek a GYED ideje alatt születik – de ebben sajnos nem vagyok 100%-ig biztos.
  3. Így ebben a formában még nem hallottam a jogszabály értelmezését. Minden attól függ, hogy mit kap a GYED után. Merthogy visszamehet dolgozni; munka mellett vagy munka nélkül igényelheti a GYES-t; vagy lehet például munkanélküli (ha megszűnt a korábbi jogviszonya); illetve akár táppénzen is lehet a 2. gyermek megszületéséig. Ez az Ön által leírtakból sajnos nem derül ki, illetőleg előre nem is tudható.
  4. Azt javaslom Önnek, hogy amennyiben munkáltatója nem TB-kifizetőhely, úgy keresse fel a megyeszékhelyen működő Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervet (TB-kifizetőhely munkahely esetén a munkahelyet, közalkalmazottként a Magyar Államkincstárat), mert ott a rendszerben minden korábbi juttatását látják, így valószínűleg pontos összeget tudnak Önnek mondani. Nekem ennyi információ sajnos kevés ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjak, ill. elég speciális a kérdése.

  Üdv. Stella

 • Fanni
  Fanni
  2014. Január 17. Péntek, 13:40

  Kedves Stella!
  Köszönöm a válaszodat.Azt az egyet nem értem,hogy ha a féléves a picim, és jövőre érkezik a tesója, akkor a mostani gyedem gyedét kapom, vagy annyit amennyit a fiamra kaptam.Ezt nem értem, hogy hogy állapítják meg? Gyed gyede, vagy utolsó évi jövedelem alapján. Köszönöm szépen a segítségedet.
  Fanni

 • M. Mónika
  M. Mónika
  2014. Január 15. Szerda, 23:52

  Kedves Stella!

  Több válaszadását elolvastam részben meg is találtam a rám vonatkozót, de még maradt pár kérdés bennem, így leírom az én esetemet. Jelenleg Gyed-en vagyok a 14 hónapos fiammal, és tervezzük a második gyermeket (úgy akartuk, hogy mire betölti az első gyermek a 2. életévét, megszülessen a 2. gyermek, sajnos ez már biztos nem jön össze, mert eddig még nem jött össze a baba, de próbálkozunk).

  Az 1. kérdésem az lenne, hogy tegyük fel, hogy az 1. gyermek betölti a 2. életévét 2014. 11.30.-án és utána rá 1-2 hónapra megszületne a 2. gyermek, akkor az 1. gyerek után kapom a GYES-t és a 2. gyermek után tudnám igényelni a TGYÁS-t és a GYED-et is?
  2. Valamint jól értelmezem, hogy ha megszületne a 2. gyermek, akkor ugyanazt az összegű TGYÁS-t és GYED-et kapnám, mint az 1. gyereknél? (szülés előtt folyamatos 7 év munkaviszonyom volt).
  3. Van-e időkorlát, hogy a 2. gyermek mennyi idő után kell megszületnie legkésőbb, hogy a 2. gyermekre is TGYÁS-t és GYED-et tudjak igényelni? (mert azt hallottam, hogy ha az 1. gyermek 2 és fél évet betölti, akkor a 2. gyermek után már nem tudom a GYED-et igénybe venni, hanem csak a GYES-t)
  4. Milyen összegű TGYÁS-ra, GYED-re és GYES-re számíthatok? Ha most nettó 83.045,-Ft GYED-et kapok (bruttó kb. 116.000,-Ft)

  Köszönettel: M. Mónika

 • Stella
  Stella
  2014. Január 15. Szerda, 15:35

  Kedves Kérdező!

  Mivel a GYET nem része a GYED Extra akciócsomagnak, így a GYET semmilyen más ellátással sem jár együtt. Egyetlen lehetőség, hogy a GYET mellett megengedett a 30 órás heti munkavégzés (a 40 órás már nem!).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 15. Szerda, 15:33

  Kedves Ádám Anna!

  Amennyiben Önnek folyamatos a biztosítási jogviszonya, és 2014-ben születik gyermeke, úgy a 2014. évi táppénz, a tgyás és a gyed alapja is a 2013. évben elért összes bruttó bére lesz.

  Üdv. Stella

 • .
  .
  2014. Január 15. Szerda, 15:02

  Kedves Stella!

  Bocsásson, meg, de biztos szeretnék lenni, hogy jól értem a válaszát. A GYET és a GYES nem jár egyszerre. Ez vonatkozik a GYET és GYED-re is? Tehát a GYET mellett semmilyen más ellátás nem igényelhető? Jól értem?
  Köszönettel:

 • Ádám Anna
  Ádám Anna
  2014. Január 15. Szerda, 14:22

  Kedves Stella!

  Munkaviszonyom folyamatos több éve.
  2014 augusztusában születendő gyermek esetében a
  1. Tgyás alapja a 2013-as bér átlagkeresete?
  2.Gyed alapja a 2013-as év átlegkeresete? Vagy a 2014-es év átlagkeresete lesz?
  3. És ha a 2014-es év átlagkeresete, akkor a táppénz bele számít-e az átlag számításakor?

  Köszönettel: Anna

 • Stella
  Stella
  2014. Január 14. Kedd, 20:02

  Kedves Kérdező!

  A GYET és a GYES ellátás akkor sem jár együtt, ha egyiket az egyik szülő, a másikat a másik szülő igényli, mert ezt a jogszabály kizárja.
  Csak akkor jár a GYED, ha a gyermek 1 éves kora után megy el dolgozni. Amennyiben Ön a gyermek 6 hónapos korában visszamegy dolgozni, akkor fél évig nem jár a GYED, de a gyermek 1 éves korától megigényelheti azt. A jogszabály azért határoz meg egy évet, mert úgy vélték a jogalkotók, hogy az anya "helye" egy éves koráig a gyermeke mellett van (ld. jogszabály indokolása).

 • .
  .
  2014. Január 13. Hétfő, 18:52

  Kedves Stella!

  Kérdésem a következő lenne. 3 gyermekünk van 6, 4 és 2,5 évesek. Jelenleg a férjem GYES-en van a legkisebbel én főállásban dolgozom. Gondolkozunk rajta, hogy vállalnák még egy gyermeket, de nem tudjuk mivel és hogyan számolhatnánk ez esetben. Ha a férjem júniusban GYET-et igényel a 3 gyermekre, igényelhetem e én a leendő gyermek után a TGYÁST és GYED-et? Ilyen formában is igényelhető két ellátás egyszerre? Csak abban az esetben jár a GYED extra, ha a gyermek 1 éves kora után megyek vissza dolgozni, vagy akkor is, ha 6 hónapos kora után, csak akkor egy időre szünetel az ellátás? Vagy ebben az esetben abszolút megszűnik a lehetőség?
  Köszönettel:

 • Stella
  Stella
  2014. Január 13. Hétfő, 11:32

  Kedves Mária!

  Jól gondolja, a GYED-Extra akciócsomag nem tartalmazza a GYET-et. Ebből az következik, hogy a GYET mellett semmilyen más ellátás nem vehető igénybe, tehát erre a választás szabálya vonatkozik. Vagy GYET-et igényel, vagy GYES-t.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 13. Hétfő, 11:31

  Kedves Gizi!

  Ha jól értelmezem, akkor a nagyobbik gyermeke a kisebb születésekor már betölti a 2. életévét, így Ön a kicsi után TGYÁS-ra, majd GYED-re lesz jogosult, ezzel párhuzamosan a nagyobb 3 éves koráig GYES-re (amennyiben élő biztosítási jogviszonya lesz a szülés napján!).
  Az összegekre vonatkozóan azért nem tudok mit mondani, mert nem tudom, hogy Ön az utóbbi két évben tgyás-on, gyed-en volt-e, vagy dolgozott. A fenti információ kevés ahhoz, hogy az összegeket kiszámoljuk. Javaslom keresse fel az Egészségbiztosítási Pénztárat (ill. a Magyar Államkincstárat amennyiben Ön állami alkalmazott).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 13. Hétfő, 11:31

  Kedves Judit!

  Az ikergyermekekre egy évvel tovább jár a gyed, mint a nem iker gyermekekre, azonban szimpla és nem dupla összegben. Ez annyit jelent, hogy amennyiben Önnek tényleg 10 éve folyamatos a munkaviszonya, akkor a szülést megelőző két évben teljes két év biztosítási jogviszonya volt. Ez alapján, Ön az ikergyermekek után 6 hónap szimpla TGYÁS-ra jogosult, és azután pedig az ikrek 3 éves koráig jogosult szimpla GYED-re, majd az ikrek 6 éves koráig dupla GYES-re. Remélem segítettem.

  Üdv. Stella

 • Mária
  Mária
  2014. Január 11. Szombat, 22:11

  Üdvözlöm!

  3 gyermekem van, a legkisebb májusban lesz 3 éves. érdekelne, hogy ha 2014-ben születik egy újabb gyermekem, akkor a én a GYES mellett jogosult lennék a GYET-re is vagy csak az egyik ellátásra? magyarán az extra Gyes nem vonatkozik a GYET-et igénybevevő anyukákra?
  Válaszát köszönöm.
  Mária

 • Gizi
  Gizi
  2014. Január 11. Szombat, 18:00

  Kedves Stella

  Érdeklödni szeretnék arrol, hogy van egy 18 hónapos gyermekem és a másodikat július végére várom hogy mire számithatok ha a bruttó bérem 98000FT- volt ,mondjuk úgy, hogy pénzben ez nekem mit jelent mire számithatók ?? Nagyon köszönöm a segitségét :


  Üdv: Gizi

 • Judit
  Judit
  2014. Január 10. Péntek, 18:34

  Kedves Stella!

  2014. áprilisra várjuk ikergyermekeinket, 10 éves folyamatos munkaviszonyom volt,jelenleg táppénzen vagyok!
  Sajnos a hírekből nem derül ki, hogy a 2014-ben született ikergyermekek esetében miként alakulnak az ellátások. Kérem, ha tud segítsen eligazodni!
  Köszönöm Judit

 • Stella
  Stella
  2014. Január 10. Péntek, 08:30

  Kedves Gréta!

  Önnek nem jár a dupla GYES ellátás, mert nem született 2014-ben újabb gyermeke. Azonban amennyiben visszamegy dolgozni, úgy a második gyermeke 3 éves koráig munkabére mellett a GYES-t is kaphatja.

  Üdv.
  Stella

 • Gréta
  Gréta
  2014. Január 09. Csütörtök, 18:47

  kedves stella én érdeklödni szeretnék a lányom 2009 ben született és ö rá sajnos emelt összegü családipotlélot kapok.. De azota született egy másik babám is 2012 ben és ö rá igényeltem a gyest te hát konkrétan az volna a kérdésem hogy a lányomra akire emelt összegü családipotlékot kapok ö rá is igényelhetem a gyest es a másik lányomra is ugyan ugy kapom vagy pedig csak az egyikre? elöre is kösszönöm a választ!!

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:28

  Kedves Brigi!

  Sajnos ebben az esetben nem jár a dupla ellátás. A dupla ellátás feltétele, hogy 2014-ben újabb gyermek érkezzen a családba.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:28

  Kedves János!

  A TGYÁS és a GYED összegét a szülést megelőző tárgyévben szerzett jövedelem alapján számítják ki, ami azt jelenti, hogy a 2014-ben született gyermek esetében a 2013-évi bruttó munkabért veszik alapul. A TGYÁS és a GYED a bruttó jövedelem 70-70%-a. Ez az összeg azonban bruttó összeg. Ebből a TGYÁS esetén 16% szja, a GYED esetén 16% szja és 10% nyugdíjjárulék is levonásra kerül.
  Tehát ha a hölgynek 2013. január 01-jétől 2013. december 31-ig minden hónapban 75.000,-Ft bruttó bére volt, és 2014-ben érkezik a gyermek, akkor
  - a TGYÁS bruttó összege: 52.500,-Ft, nettó összege: 44.100,-Ft,
  - a GYED bruttó összege: 52.500,-Ft, nettó összege: 38.850,-Ft lesz.
  Hangsúlyozom, hogy a fenti összegek tájékoztató jellegűek, és abban az esetben igazak, amennyiben pontos adatokat adott meg, és a jogszabályt a későbbiekben nem módosítják!

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:28

  Kedves Fanni!

  Éppen az előbbi kérdezőnek írtam hasonló választ. A második gyermek utáni GYED összege pontosan ugyanannyi lesz, mint az első gyermek után megállapított GYED (tekintettel arra, hogy a második gyermek az első után folyósított GYED ideje alatt érkezik.)
  A második kérdésre a válasz igen, a TGYÁS továbbra is 168 napig jár, utána pedig GYED (a GYED hossza pedig attól függ, hogy a szülés előtt mennyi jogviszonyt „gyűjtött össze” az utolsó két év alatt).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:28

  Kedves R. Andrea!

  Sajnos elég kevés az információm a pontos válaszhoz. Először is az lenne az egyik kérdés, hogy Ön a 9 hónapos gyermeke után most milyen ellátást kap, illetve, hogy mennyi jogosultsági időt szerzett a GYED-hez (tehát volt-e a szülés előtt két teljes év biztosítási jogviszonya).
  Mert ha Önnek megvolt a két év folyamatos jogviszonya a szülés előtt, akkor Ön a GYED maximális idejére jogosult, tehát a nagyobbik gyermek 2. életévének betöltéséig fog GYED-et kapni, és kisebbik gyermeke így a GYED ideje alatt fog megszületni.
  Ez elvileg azt jelenti, hogy a második gyermek utáni GYED összege pontosan ugyanannyi lesz, mint az első gyermek után megállapított GYED (tekintettel arra, hogy a második gyermek az első után folyósított GYED ideje alatt érkezik.)

  Remélem segítettem azért valamit, de javaslom az Egészségbiztosítási Pénztár felkeresését.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:27

  Kedves Z. Klára!

  Csak abban az esetben kaphat dupla GYES-t, amennyiben 2014. jan. 1. után újabb gyermek érkezik a családba.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:27

  Kedves Adrienn!

  Önnek sajnos nem jár a dupla ellátás, tekintettel arra, hogy annak az lenne a feltétele, hogy 2014-ben újabb gyermeke született. Viszont az ikrekre jár a „hagyományos”, azaz gyermekek számától függő gyes, tehát ilyen formában Ön jogosult dupla gyesre (de az ikrek után és nem a változások miatt).
  Az ikrek után tankötelessé válásuk évéig jár majd a gyes, és az ikrek egy éves korát követően dolgozhat, így munkabére mellett kaphatja meg a dupla gyest.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 09. Csütörtök, 09:26

  Kedves Oláh Zoltánné!

  A kérdésre akkor tudok válaszolni, ha tudom, hogy legutóbbi gyermeke mikor született. Amennyiben 2013-ban, úgy csak egy ellátásra jogosult, amennyiben 2014-ben, úgy Ön jogosult a dupla ellátásra. Az emelt családi pótlék egy másik kérdés, az attól függ, hogy az emelt családi pótlékhoz szükséges igazolást a gyermek állapotára tekintettel kiállítja-e a szakorvos (ez tehát orvosi kérdés).

  Üdv. Stella

 • Brigi
  Brigi
  2014. Január 08. Szerda, 22:09

  Kedver válaszadó!
  Érdekelne hogy jár-e dupla gyes ha az első gyermek 2011.04.08. Míg a második 2013.01. 04.-én született.

 • Brigi
  Brigi
  2014. Január 08. Szerda, 22:05

  Kedver válaszadó!
  Érdekelne hogy jár-e dupla gyes ha az első gyermek 2011.04.08. Míg a második 2013.01. 04.-én született.

 • János
  János
  2014. Január 08. Szerda, 21:15

  Kedves cikkíró!
  Párommal 2014 évben tervezünk gyermekáldást.
  Munkaviszonya 15 éve van, másfél évvel ezelőtt 8 órás munkarendből (132.000Ft/hó) 4 órás munkarendbe (75000Ft/hó) rakták. Szeretném megtudni hogy van e jelentősége a fizetés változásának és kb. hogyan alakulna a GYED/GYES. Köszönöm válaszát János.

 • Fanni
  Fanni
  2014. Január 08. Szerda, 19:32

  Kedves Stella!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha a pici babám fél éves, én itthon vagyok vele gyed-en.Szeretnék jövőre kistestvért neki. Akkor, mi alapján számolják a második picire a gyed-et? Az utolsó munka év/kereset alapján(azaz 2013.év), vagy amit most kapok gyed alapján? Mert ugyebár a jövedelem magasabb alap volt, mint a gyed. A gyermekágyi segély is ugyan úgy jár 168 napig a második babánál is?Köszönöm segítségét.

 • R. Andrea
  R. Andrea
  2014. Január 07. Kedd, 20:51

  Üdvözlöm!

  Az lenne a kérdésem, hogy két 2 éven aluli gyermekre "dupla " GYED jár, a gyermek 2 éves koráig?
  A kislányom 9 hónapos és nyárra várjuk a kistestvérét, 135 400 Ft-os bruttó bérnél milyen összegre számíthatok? Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel Andrea

 • Z. Klára
  Z. Klára
  2014. Január 06. Hétfő, 15:09

  Kedves Stella!

  Szeretném megkérdezni, hogy mindkét gyermekem tartós beteg, de csak a kisebbikre kapok gyest. Ő most múlt 3 éves decemberben, de továbbra is jár vele a gyes. Nagyobbik 7 éves, sajnos ő is tartós beteg. Igénybe vehetem mindkét gyermekemmel a gyest, vagy csak akkor, ha kistestvér érkezne a családba? Köszönöm előre is válaszod.
  Szép napot: Klári

 • adrienn
  adrienn
  2014. Január 06. Hétfő, 13:42

  kedves stella!!!azt szeretném kérdezni hogy nekem van 3kiskorù gyermekem egy 4éves fiù és 2èsfél éves ikrek.valójában 2013oktòberben szűltem ő lett volna a negyedik de sajnos halva szűletet.azt szeretném kérdezni hogy nekem is jár a dupla gyes.ès hogy tudok majd a gyes melett dolgozni?jó tudom hogy amugy dupla gyes jár róluk de az törvény szerint nekem is fog járni.

 • Oláh Zoltánné
  Oláh Zoltánné
  2014. Január 05. Vasárnap, 08:29

  sziasztok!! Én érdeklődnék hogy nekem van 6 gyerekem de nemrég született meg a kislányom,ami 1050 grammal született és 6,5 hónapra(koraszülött)!! igényelhetek e külön gyest vagy milyen támogatásokra vagyok jogosult?én úgy hallottam hogy 2 gyest igényelhetek+emelt családi pótlékot!

 • II
  II
  2014. Január 04. Szombat, 20:09

  Remek! 9 éves hármasikrekkel, marad a munkanélküliség! Se TB, se nyugdíj.....semmi....

 • Stella
  Stella
  2014. Január 04. Szombat, 19:55

  Kedves Újváriné Tökölyi Ottilia!

  Az Ebtv. átmeneti rendelkezése úgy szól, hogy a 2013. december 31-ét követően született gyermekek után igényelt ellátásokra vonatkozó kérelmek esetében kell alkalmazni az "iker GYED-et", tehát Önnek csak legfeljebb a gyermekek két éves koráig jár a GYED (amennyiben volt a szülést megelőző két évben két év biztosítási jogviszonya). A GYED lejárta után azonban igényelheti a Magyar Államkincstárnál a dupla GYES-t (2 x 28.500,-Ft) az ikrek tankötelessé válásának évéig.

  Üdvözlettel: Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 04. Szombat, 19:51

  Kedves Ági!

  Tudtommal a GYES-ről szóló jogszabály nem korlátozza a GYES melletti munkavégzést a 2014.01.01. után született gyermekekre, így általánosan, mindenki igénybe veheti már munka mellett a GYES-t. Javaslom keresse fel lakóhelyén a Magyar Államkincstárat.

  Üdv. Stella

 • Újváriné Tökölyi Ottilia
  Újváriné Tökölyi Ottilia
  2014. Január 03. Péntek, 23:29

  Kedves Stella!

  Az ikreim másfél évesek, azt szeretném megkérdezni, hogy én is igényelhetem 3 éves korukig a gyedet?
  Köszönöm előre is válaszát!

 • Ági
  Ági
  2014. Január 03. Péntek, 21:17

  Kedves Stella!
  Jelenleg munkaviszonyban vagyok, táppénzen, a 2. gyermekemet májusra várom. Az 1. gyermekem 2 éves múlt. Nem világos számomra, hogy az 1. gyermekem után igénybe vehetem-e a munka melletti GYES-t, az 1. gyermekem 3 éves koráig? Vagy esetleg csak május után, ha a 2. gyermekem is megszületett, vagy pedig egyáltalán nem is jár?
  Köszönöm a segítséget!

 • Stella
  Stella
  2014. Január 03. Péntek, 18:48

  Kedves Macus!

  Éppen ma írtam egy bővebb tájékoztatót a diplomás GYED feltételeiről, neked is ugyanezeket tudnám csak újra leírni.

  Üdv. Stella

 • Macus
  Macus
  2014. Január 03. Péntek, 13:52

  Kedves Stella!
  2013-ban érettségiztem és már elvégeztem egy aktív félévet az egyetemen. Párommal tervezzük közös gyermekünket, és ha elvégzek még egy aktív félévet, akkor jogosult vagyok-e gyedre, más támogatásra?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv. : Macus

 • Stella
  Stella
  2014. Január 03. Péntek, 10:13

  Kedves Kérdezők!

  Az Önök által feltett kérdések megválaszolásához nem mindig rendelkezem elegendő mennyiségű és pontosságú információval, így kérem Önöket, hogy tájékoztató jellegű válaszomat követően minél hamarabb keressék fel a lakóhelyük szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervét, illetve a Magyar Államkincstár családtámogatási irodáját!

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 03. Péntek, 10:12

  Kedves Gabriella!

  Nem igazán vagyok biztos benne, hogy jól értettem a kérdését, de megpróbálok válaszolni.

  Azoknak, akiknek a GYED-számítás alapjául a 2013-as minimálbér kétszeresénél, tehát 196.000,-Ft-nál magasabb bruttó jövedelem szolgált, azok a maximális GYED-et kapják.
  A maximális GYED összegét minden év január 15-ig felülvizsgálják az új minimálbér alapján, és ezeknek a személyeknek a gyed az idei maximális összegre változik, tehát a tavalyi 137.200,-Ft-os bruttó GYED plafon helyett 142.100,-Ft bruttóra.

  2013:
  - minimálbér: 98.000,-Ft
  - minimálbér kétszerese: 196.000,-Ft
  - max GYED bruttó: 137.200,-Ft
  - max GYED nettó: 101.528,-Ft (családi adókedvezmény nélkül!)
  2014:
  - minimálbér: 101.500,-Ft
  - minimálbér kétszerese: 203.000,-Ft
  - max GYED bruttó: 142.100,-Ft
  - max GYED nettó: 105.154,-Ft (családi adókedvezmény nélkül!)

  Tehát aki 2013-ban 101.528,-Ft GYED-et kapott, az idén már 105.154,-Ft-ot fog kapni.

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2014. Január 03. Péntek, 10:11

  Kedves Anikó!

  Véleményem szerint a lányára az alábbiak fognak vonatkozni (amennyiben a szülés napjáig a jogszabály nem változik meg!):

  Gyermekgondozási díjra jogosult az a szülő nő is, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:
  - az 1997. évi LXXXIII. tv. 42/A. §-a alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult (azaz nem volt a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított),
  - a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe,
  - a gyermeke a fenti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik, (érdemes utánajárni, hogy mely dátumot veszik ennél a rendelkezésnél figyelembe!)
  - a gyermeket saját háztartásában neveli,
  - magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
  - a szülés időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

  Az fentiek alapján megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár.

  A GYED havi összege a fenti esetben:
  - a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 70 százaléka,
  - a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka.

  A GYED bruttó havi összege tehát:
  - az első esetben tehát: 71.050,-Ft
  - a második esetben pedig: 82.600,-Ft
  Ez nettóban:
  - 52.577,-Ft-ot, illetőleg
  - 61.124,-Ft-ot jelent.

  A GYED-et a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervénél kell majd megigényelni. Egyébiránt ők tudnak majd pontos információt is adni a feltételekről, és az összegről. Amit én Önnek fentebb tájékoztatásként írtam, az a jogszabály értelmezésén alapul, azon adatok alapján, amelyeket Ön a levelében megadott.

  A GYES-re minden magyar állampolgár jogosult, akinek Magyarországon bejelentett lakóhelye van és a gyermekét saját háztartásban neveli. Természetesen ezt az ellátást is igényelni kell majd a Magyar Államkincstárnál. A GYES legfeljebb a gyermek 3 éves koráig jár, bruttó összege 28.500,-Ft.

  Üdv. Stella

 • Gabriella
  Gabriella
  2014. Január 01. Szerda, 19:47

  Üdvözlöm!
  Nekem fél éves a kisfiam, és nézegettem a változásokat. Találtam egy írást, amit nem egészen értek: "azaz a naptári napi átlagkereset 70%-a, de a maximum bruttó 130.200 Ft helyett idén a minimálbér emelkedése miatt elérheti a maximum 137.200 Ft-ot is. 2012 óta a GYED-ből magasabb járulékot vonnak, így az jár jól, aki előtte többet keresett. A minimálbér 98.000 Ft-ra történő növekedése miatt 2013. január 15-ig felülvizsgálják a GYED összegét azoknál a kismamáknál, akiknél az ellátás alapja meghaladta a 186.000 Ft-ot, és a további folyósítási összeget ehhez mérten állapítják meg." Nekem elég magas volt a jövedelmem, a maximalizált összegbe estem a GYED esetében is. Nem tudom, hogy most 2014-es évben, ugyan úgy maximalizálva lesz, vagy ha 186.000.- feletti a bér akkor ahhoz mérten lesz megállapítva? Végül is így magasabb járulékot fizettem ki, míg dolgoztam, véleményem szerint nem jogos a maximalizálás. Köszönöm segítségét.

 • Anikó
  Anikó
  2013. December 29. Vasárnap, 19:33

  Kedves Stella! A kérdésem igen bonyolult. A lányom 2010-ben érettségizett, 2010/2011-es tanévben 2 félévet egy főiskolára járt, aztán 4 félévet egy egyetemre (2011/2012 és 2012/2013 tanévben). Viszont 2013 őszén passzíváltatta magát és a II. félévet is passzív félévként akarja (2013/2014 tanév). Kb 7 hetes terhes most, 2014. július végén vagy 2014. augusztus elején várható a szülés időpontja. Nem tudom, hogy ő milyen ellátásra lesz jogosult. Dolgozni mindössze 3 hetet dolgozott októberben. Jelenleg sincs munkahelye. Rá mennyire vonatkozik, hogy a szülést megelőző két évben lenni kell legalább 365 napnak, amikor biztosított volt? Olyasfélét hallottam, hogy a szülést megelőzően akinek van két féléve egyetemen vagy főiskolán, az a minimálbér alapján jogosult lesz gyed-re? Ez az ő esetében hogy lesz? Vagy neki egyből gyes lesz az ellátása? Gyermekágyi segélyre és gyed-re jogosult lesz vagy sem? A választ előre is köszönöm! Anikó

 • Stella
  Stella
  2013. December 26. Csütörtök, 10:54

  Kedves Szoma!

  A kérdés engem is foglalkoztat, többen kérdeztek már személyesen is az ikergyermekekkel kapcsolatban. Jelenleg a már megjelent törvény végrehajtási rendeletét várom, hogy pontos választ tudjak adni a kérdésre.
  Egy biztos, az ikergyermekek után a GYED 3 éves korig fog járni, de még kérdéses, hogy csak a január 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik-e ez a rendelkezés. Továbbá kérdés az is, hogy ikergyermekek esetén a gyermekek számával arányban változik-e a GYED összege.

  Egyszóval kérlek nézz vissza később, mert a kérdés még tisztázásra vár.

  Üdv. Stella

 • Szoma
  Szoma
  2013. December 23. Hétfő, 16:41

  Kedves Stella! Ikergyermekek esetében a cikkben leírt módosítás nem változtat a 2013-as járulékok mértékén?
  Tehát a gyed továbbra is csak "szimpla gyed" ? Köszönöm

 • Stella
  Stella
  2013. December 18. Szerda, 08:40

  Kedves Tímea!
  A Gyed összegét minden évben átszámolják január 15-ig az új legkisebb minimálbér alapján, és aki a maximum összegre jogosult, annak nő a gyed összege.
  A másik kérdésre a jogszabály megjelenését követően tudok érdemben válaszolni, mert az a kérdés, hogy a gyed melletti korlátlan munkavégzés a 2014. január 1-je előtt született gyermekekre is vonatkozni fog-e.

 • szabo timea
  szabo timea
  2013. December 15. Vasárnap, 21:19

  Kedves Stella!

  Igyekeztem figyelmesen vegigolvasni a korabban kerdezok levelet, de csak reszben megegyezot talaltam, igy en is kerdeznek. Kisebbik fiam most 15 honapos es parom van vele itthon (en dolgozom, o gyed-en). Januartol visszavehetem tole a gyed-et munka mellett, mivel nekem maximalis osszeg jar(t), igy jobban jarnank. A munkaltatom tb kifizetohely, a berszamfejtesnel kellene ujra igenyelnem, igaz? ha jovore valtozik a minimal ber osszege, ugy a reszemre folyositando osszeg is emelkedhet, vagy a korabban megallapitott osszeget kaphatnam a baba 2 eves koraig?
  A valaszt elore is koszonom!

  udv: timea

 • Stella
  Stella
  2013. December 12. Csütörtök, 08:52

  Kedves Betti!

  Önnek is azt tudnám javasolni, hogy legyen türelmes még egy pár napig, amíg kihirdetik a Magyar Közlönyben a jogszabályt.
  Előfordulhat, hogy mivel a jogszabály 2014.01.01-jén lép hatályba, úgy az ezután született gyermeknél lehet majd dupla ellátást igényelni, de elképzelhetőek átmeneti és vegyes rendelkezések, amelyek másként rendelkeznek.
  Kérem türelmét, a kihirdetett jogszabályt követően újra megpróbálok válaszolni a kérdésére.

  Addig is jó egészséget! :)

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2013. December 12. Csütörtök, 08:49

  Kedves Penny!
  Az általam olvasott jogszabálytervezet (mert hangsúlyozom, hogy az elfogadott jogszabály még mindig nem került kihirdetésre!) azt tartalmazza, hogy két különböző korú gyermek esetében járhat a dupla ellátás. Az ikrekre nem folyósítanak majd dupla tgyást és gyedet, viszont esetükben dupla gyes jár a szülőnek a gyermekek tankötelessé válásának évéig. Amennyiben az anya az ikrek mellől visszamegy dolgozni - akár 40 órában - akkor egy gyermek után jár majd a gyes a munkabér mellett (a gyermekek tankötelessé válásának évéig).
  DE várjuk meg a jogszabályt, mielőtt végleg lemondana a dologról!

  Üdv. Stella

 • Betti
  Betti
  2013. December 11. Szerda, 20:22

  Kedves Stella!
  Olvastam már mindenfélét, de nem tudom, hogy az én esetemben mi a helyzet. Kisfiam augusztusban lesz 3 éves, jövőhéten tehát még 2013-ban születik a hugica. Idáig azt gondoltam, hogy igényelhetem majd a tgyás mellé a gyes-t is, de ma olvastam valahol, hogy csak 2014.01.01-e után született babákra vonatkozik a döntés. Ez most komoly? Azon a két héten múlik, hogy kapok e +ellátást?
  Köszönöm a segítséget és a választ

  Üdv
  Betti

 • Penny
  Penny
  2013. December 11. Szerda, 18:17

  Kedves Stella! Jelenleg egy évesek az ikreim. Kérdésem az, hogy a jogszabálytervezet szövege alapján 2014.01.01. után duplán jár a Gyed? Olvastam olyan cikket is, melyben az szerepel, hogy 3 éves korukig jár gyed. No de mennyi? Az eddig folyósított összegű vagy dupla? Előre is köszönöm a választ.

 • Stella
  Stella
  2013. December 10. Kedd, 17:50

  Kedves Babi!

  Így ebben a formában a két ellátást párhuzamosan szerintem nem igényelheti.

  Két lehetősége van:
  - GYES-t igényel a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig, vagy
  - GYET-et igényel a három kiskorú gyermek után (a legkisebb 3-8 éves kora között amíg mindhárom gyermek kiskorú).
  A két ellátás összege pontosan ugyanaz, de a kettőt párhuzamosan nem kaphatja.

  Üdv. Stella

 • K.Babi
  K.Babi
  2013. December 10. Kedd, 17:19

  Üdvözlöm!
  Szeretném a segítségét kérni,hogyha a 3.gyermekem betöltötte 3.életévét,viszont a nagyobbik lányom tartósan beteg ,akkor jár a kicsi után a GYET és a GYES a nagyobbikra egyszerre?Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Babi

 • Stella
  Stella
  2013. December 06. Péntek, 17:51

  Kedves Ildikó!

  Amennyiben a jogszabályt a tervezet szerinti szöveggel fogják elfogadni, úgy a második gyermek után járó tgyás és gyed mellett valóban igényelheti majd a nagyobbik gyermek után járó gyest.
  Azonban elméletileg már január 1-jétől két ellátásra lesz jogosult, mégpedig a táppénzre és a gyesre is. Hiszen a gyes mellett korlátozás nélkül dolgozhat majd, és így ebből a munkaviszonyból táppénzre is jogosult lesz. A gyes és a munkaviszony alapján járó táppénz nem fogja kizárni egymást.
  Javaslom azonban még annak megfontolását, hogy a szülés várható időpontja előtt nem lenne-e célszerűbb már a tgyást igénybe venni, hiszen erre a hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítanak. A tgyás a szülés várható időpontja előtt már 28 nappal igényelhető az anya részére, de nyilván így is csak 168 napra jár, ezért amennyiben valaki azt már a szülés előtt igényli, úgy nem fog kitartani a gyermek 6 hónapos koráig. Tehát hamarabb igényelhetjük majd a gyed-et (ellátás nélkül nem maradunk).
  Az ellátás fajtája azért sem mindegy, mert a táppénz összege terhesség esetén a jövedelem 50%-a, a tgyás pedig a figyelembe vehető bruttó jövedelem 70%-ának 10%-os nyugdíjjárulékkal csökkentett összege (amely majdnem azonos a nettó jövedelemmel, feltéve hogy nem nőtt meg hirtelen drasztikusan a jövedelmünk).

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2013. December 06. Péntek, 17:40

  Kedves bb!

  A tgyás és gyed ellátásokra való jogosultság megállapításánál külön vizsgálják a jogviszonyokat és külön a munkabért. Amennyiben nincs meg az "új" munkahelyen két éven belül egy év, az még nem jelenti azt, hogy nincs meg az ellátásra való jogosultság, azonban a jövedelmet - főszabály szerint - csak az új munkahelyen történt kifizetésekkel veszik figyelembe.
  Egy dolog tehát, hogy két éven belül legyen 365 nap biztosítási jogviszony (lényegében bárhol, akár több helyen együtt) és egy másik dolog, hogy az ellátásokat mely jövedelmek alapján fogják kiszámítani.
  Hangsúlyoznám ezentúl, hogy minden eset lehet egyedi, ezért célszerű mindig felkeresni a helyi Egészségbiztosítási Pénztárat, ahol látják a lejelentett jövedelmeket, és elvileg pontosan meg tudják mondani a várható ellátások összegét. Remélem segítettem.

  Üdv. Stella

 • Ildikó
  Ildikó
  2013. November 26. Kedd, 10:20

  Kedves Cikkíró!
  Érdeklődni szeretnék,hogy Én most jelenleg szabin vagyok,mert 2014. feb.02-ra várom a második legkisebb gyermeket,itthon van egy 2-éves lányka aki után már gyesre lennék jogosult de mivel jön a másik baba így nem igényeltem a gyest ha nem szabin vagyok dec.17-ig utána meg táppénzen míg meg nem szülök./MERT EZ ANYAGILAG TÖBBRE JÖTT KI MINT A GYES///A kérdésem az lenne,hogy a gyed mellet igényelhetem majd a gyest a 2-éves kislányomra???
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdv.Ildikó

 • bb
  bb
  2013. November 25. Hétfő, 17:30

  Tgyás, Gyed kapcsán mit jelent pontosan, hogy csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni a számításkor?

  Ha most van 2 év folyamatos munkaviszonyom nem túl jó bejelentett bruttó összeggel és esetleg munkahelyet váltok a közeljövőben magasabb bejelentett bérrel a szülésig, az hogy érinti a támogatásokat? A régi és az új munkahely fizujának átlagával számolnak, vagy csak az új munkám fizetésével de mondjuk újrakezdődik az idő számolása és 1-2 évet le kell dolgoznom ott is, hiába van meg a többéves folyamatos munkaviszonyom? Még csak tervezzük a babát de ez nem világos nekem.

 • Stella
  Stella
  2013. November 23. Szombat, 12:46

  Kedves Ági!

  Véleményem szerint jogosult leszel a gyed összegére, sőt azután a gyes összegére is, azonban igényedet újra elő kell terjesztened a hatóságnál. Viszont az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. tv.) 42/D. § jelenleg (5) bekezdése, jövőre (6) bekezdése alapján ugyanazon gyermekre vonatkozó gyed igényt újra elbírálni nem lehet, a korábban (határozatban) megállapított összeget kell tovább folyósítani.
  Ez a rendelkezés azért is tűnik logikusnak, hiszen ha valaki gyed-ről visszamegy dolgozni, még a gyed jogosultsági ideje alatt munkanélkülivé válhat, így újra jogosult lehet az ellátásra (korábbi összegben).
  Te újra jogosult leszel az ellátásra de amellett, hogy dolgozol, hiszen a munkavégzési korlátozás jövőre megszűnik.

  Remélem érthetően írtam, de még mindig magamat ismételném: várjuk meg a végleges jogszabályt, addig minden csak találgatás!

  Üdv. Stella

 • Ági
  Ági
  2013. November 23. Szombat, 10:27

  Kedves Stella!

  Remélem tudsz válaszolni a kérdésemre. A lányom márciusban lesz 2 éves, de én már idén októbertől visszamentem dolgozni (ekkor még nem tudtam arról, hogy ezt a törvényjavaslatot elfogadják, hiszen legyünk őszinték, nem ezt ígérgetik már vagy 2-3 éve???). Mivel a jelenlegi törvények szerint nem dolgozhatok GYED mellett, így erről lemondtam. Most velem mi lesz a helyzet? Jövőre igényelhetek GYED-et még arra a 3 hónapra, vagy ezt buktam?

  Válaszodat előre is köszönöm: Ági

 • Stella
  Stella
  2013. November 23. Szombat, 10:17

  Kedves Moni!

  Amennyiben a nagyobbik gyermek születése előtti két évben két év folyamatos jogviszonyod volt, úgy utána a gyed járni fog két éves koráig, majd 3 éves koráig a gyes, EZZEL PÁRHUZAMOSAN:
  az ikergyermekek után VAGY fél évig tgyás, majd 2 éves korukig gyed, majd gyes fog járni (szimpla!), VAGY pedig születésüktől dupla gyes az ikergyermekek tankötelessé válásnak évéig.
  Ezzel azt akarom mondani, hogy dupla tgyás és dupla gyed ikergyermekeknél tudtommal ezután sem lesz, csak "különböző korú" gyermekek esetén duplázható az ellátás. Azt kellene kiszámolni, hogy a szimpla tgyás / gyed vagy a dupla gyes a magasabb összeg, mert ennek alapján kellene kiválasztanod az igényelt ellátás fajtáját. (én két ikergyermekkel számoltam, de ha hármasikrek lesznek, akkor természetesen tripla gyes :) )

  A teljességhez még hozzátartozik, hogy amennyiben ikergyermekek mellől megy vissza dolgozni az ember, úgy már csak a gyes szimpla összegét kaphatja, de ez jövőre a módosításokkal változhat... Erre még egyelőre nem tudok érdemben válaszolni.

  Üdv. Stella

 • Moni
  Moni
  2013. November 22. Péntek, 20:16

  Kedves Cikkiro!

  Nekem van egy 1,5 eves fiam aki utan jelenleg gyed-et kapok. Most varom az ikerlanyaim, akiket januarra varok. Ha megszuletnek, akkor mit fogok kapni? Ikrekre jar a dupla tgyas? Errol sehol nem talaltam informaciot. Koszonom valaszat! Udv: Moni

 • Stella
  Stella
  2013. November 21. Csütörtök, 13:30

  Kedves Kérdező!

  Bár biztosat még mindig nem tudok mondani, de az előrejelzések szerint jogosult lehet az anya munkabére mellett - különböző korú gyermekeire tekintettel - párhuzamosan két ellátásra. Véglegeset majd csak a már kihirdetett törvényből fogunk tudni. Addig is maradnak a találgatások és a remények :)

  Üdv. Stella

 • Ani
  Ani
  2013. November 21. Csütörtök, 09:23

  Kedves Cikkíró!
  4 gyermekünk van, magasabb a jövedelmünk, mint az adott minimumok. Két gyermekünk már ovis, azonban van egy, aki januárban lesz 2 éves, és egy, aki májusban lesz 1. Terveim szerint a kicsi egy éves kora után visszamennék dolgozni.
  Ezek szerint januártól májusig egy GYED + egy GYES kombóra lennék jogosult, utána pedig fizetés + egy GYED + egy GYES amíg a nagyobb 3 éves nem lesz? Hihetetlennek tűnik...

 • Stella
  Stella
  2013. November 17. Vasárnap, 14:49

  Kedves Piroscica!

  A parlament.hu oldalon megtalálható T/13049. számú törvényjavaslat az alábbiakat tartalmazza:

  "(5) Ha a szülő különböző korú gyermekeire tekintettel az egyik gyermeke után jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre vagy gyermekgondozási díjra, akkor a másik gyermeke jogán járó terhességi-gyermekágyi segélyt vagy gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti."

  Ennek megfelelően - amennyiben persze a törvényt változatlan szöveggel fogadják el - a kérdésedre a válasz IGEN, a tgyás és a gyed összegét párhuzamosan igényelheted majd.

  A törvényjavaslat elfogadása után - mint már azt korábban ígértem - egy frissített cikkel újra jelentkezünk!

  Üdv. Stella

 • Stella
  Stella
  2013. November 15. Péntek, 13:42

  Kedves Piroscica!

  A beharangozott jogszabály sajnos még nem került kihirdetésre a Magyar Közlönyben, így a kérdésre jelenleg még én sem tudom a választ. Amint rendelkezésünkre áll majd a jogszabály, egy frissített cikket teszünk közzé az oldalon. Kérjük, később is nézz vissza hozzánk!

  Üdv. Stella

 • piroscica
  piroscica
  2013. November 14. Csütörtök, 23:28

  Ez a cikk nagyon jó, de az én kérdésem az, hogy mi van akkor ha gyedben szülök. Van egy 14 hónapos kisfiam és december végén születik az öccse, most akkor a TGYÁS mellé a nagyobbik fiam után is megkaphatom a GYED-et? Tegnap voltam a TB-nél de ott nem tudtak felvilágosítást adni, mivel még nem érkezett meg hozzájuk az új jogszabály.

Új hozzászólás

Ha szeretnél egyszerűbben és gyorsabban hozzászólni, akkor regisztrálj vagy jelentkezz be!
Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?

Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?