h i r d e t é s

Szulejmán: Tények és fikció

h i r d e t é s
    Rovat: Hivatalnok blog     Írta:

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

GYED Extra – kiszámoltuk mennyire éri meg 2014-ben gyermeket vállalni!

Az elmúlt két napban számos sajtóorgánumban megjelent a GYED Extra névre keresztelt programcsomag híre. Az Emberi Erőforrások Minisztérium szociális és családügyért felelős államtitkára (Soltész Miklós) az egyik ismert hírportál cikke szerint négy konkrét intézkedés jövőbeni bevezetését jelentette be. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

h i r d e t é s

A Kormány szerdai döntése alapján a 2014-es évben:

  • a GYES és GYED folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után,
  • testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben,
  • bevezetik a diplomás GYED-et,
  • a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók számára újabb adókedvezmények lesznek.

Induljunk onnan, hogy mi is a GYED, illetve a GYES:

 

A GYED (gyermekgondozási díj) a biztosított szülőnek jár, ha

  • a GYED igénylését (vagy az édesanya esetén szülést) megelőző két éven belül legalább 365 napig biztosított volt, illetve
  • GYED-re jogosult a TGYÁS-ban (terhességi gyermekágyi segélyben) részesült anya, akinek biztosítási jogviszonya a TGYÁS igénybevételének időtartama alatt megszűnt (további feltételek fennállása esetén).

A GYED maximum a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb annyi időre, amennyi ideig az igénylő a megelőző két évben biztosított volt (pl. amennyi munkaviszonnyal rendelkezett). A GYED a korábbi jövedelemtől függő ellátás, maximális bruttó összege 2013-ban a minimálbér kétszerese, azaz 137.200,-Ft (maximális nettó összege 101.528,-Ft).

 

A GYES (gyermekgondozási segély) biztosítási jogviszonyra tekintet nélkül jár, főszabály szerint a gyermek 3 éves koráig (ikreknél a tankötelessé válásig, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekeknél a 10. életévük betöltéséig).

 

A 2013. évben a fenti ellátásokból egyszerre csak egyre jogosult az ellátást igénylő. Ez azt jelenti, hogy az igénylő személynek kell eldöntenie, hogy GYED-et vagy GYES-t kíván-e igénybe venni, illetve azt is, hogy az ellátást mely gyermekre tekintettel igényli. Jelenleg párhuzamosan két ellátás nem folyósítható.
Ezen rendszer módosítását vezeti be a Kormány döntése 2014. január 1-jétől.

 

De lássuk mit is jelent ez számokban:
A GYES bruttó összege 28.500,-Ft (nettó összege pedig 25.650,-Ft). Amennyiben egy családba a harmadik három éven aluli gyermek érkezik, az alábbi összegek igényelhetők (amennyiben három gyermek után is sor kerülhet párhuzamosan a GYES folyósítására):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben egy családba – melyben az anya vagy az apa jogosult GYED igénybevételére – a második 2 éven aluli gyermek érkezik:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

A harmadik lehetőség szerint, mely szerint az anya, a gyermek egy éves kora után munkát vállalhat, és emellett a GYED vagy GYES összegét is megkapja (attól függően, hogy melyik ellátásra jogosult):

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

És végül lássuk, milyen összeghez juthatunk egy gyermek esetén, a gyermek három éves korára, ha a gyermek egy éves kora után újra munkába állunk:  

 

*100.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

*150.000,-Ft-os nettó bérrel számítva. Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Végül, említést érdemel, hogy amennyiben valaki legalább 196.000,-Ft bruttó fizetéssel rendelkezik (nettóban ez 128.380,-Ft-ot jelent), és gyermeke 1 éves korát követően visszatér dolgozni, úgy fizetése mellett az alábbi összegeket igényelheti:

 

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

 

Amennyiben a szülők a fizetésük mellett kapott maximális GYED és GYES összegét képesek megspórolni, úgy a gyermek három éves korára (egy gyermek esetén) több mint 1,5 millió forint megtakarítással fognak rendelkezni.

 

A szerző megjegyzése:
A számításoknál a hagyományos családmodellt vettük figyelembe, azaz nem egyedülálló szülőkkel számoltunk; valamint sem az ikergyermekeket, sem a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetére nem tértünk ki. A számításokat a 2013-as évben érvényes összegekkel végeztük, a várható 2014-es szabályok alapján.
A TGYÁS a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, a TGYÁS bruttó összegéből 16% szja kerül levonásra; a GYED a korábbi bruttó jövedelem 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a (137.200,- Ft), a GYED bruttó összegéből 16% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra.
A számításoknál a családi adókedvezményt nem vettük figyelembe, az a fentieken felül jár a családok számára.

 

Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezzen rám

Elfelejtetted a jelszavad?